Eerstelijnspsychologen bieden psychologische hulp

Gepubliceerd op maandag 01 maart 2021

Het blijft voor veel mensen moeilijk om over psychische problemen te praten. Ook de vrees voor lange wachttijden of hoge facturen staan soms in de weg. Eerstelijnspsychologen bieden een antwoord op deze struikelblokken. Dat ondervindt ook Sabine (fictieve naam).

Boosdoener corona

“Mijn echtgenoot en ikzelf zijn al een tijdje met pensioen. Wij zijn de hele dag samen thuis. Door de coronamaatregelen is bijna alle contact met onze familie weggevallen. Ook onze andere bezigheden zijn onderbroken. Ik kampte al langer met een sluimerende depressie en die is tijdens de lockdown in volle hevigheid losgebarsten.”

Doorverwijzing huisarts

“Ik ging eerst op consultatie bij mijn huisarts en een neuroloog. Zij schreven mij antidepressiva voor. Ik probeerde ook allerhande natuurlijke producten, maar mijn toestand verbeterde er niet op. Op aanraden van de huisarts nam ik contact op met één van de eerstelijnspsychologen van het Netwerk Geestelijke Gezondheidszorg.”

Snel en betaalbaar

“Binnen de tien dagen had ik een eerste gesprek met de psycholoog. Omdat ik zelf al een bepaalde leeftijd heb, vond ik het belangrijk om met iemand te kunnen praten die wat ouder was. Die begrijpt onze leefwereld beter. Gelukkig was dat geen probleem. De psycholoog liet me bovendien weten dat ik recht heb op een terugbetaling van maximaal acht sessies per kalenderjaar.”

Noodzaak

“Ik voel me intussen nog altijd heel neerslachtig. De coronamaatregelen ontnemen mij ieder perspectief. Maar de sessies bij de psycholoog zijn een lichtpunt die me de week doorhelpen. Hij verwees me bovendien door naar een gespreksgroep. Helaas kan ook die momenteel niet doorgaan omwille van corona. Dat is bijzonder jammer, want ik ben er 100% van overtuigd dat psychologische hulp noodzakelijk is om uit deze diepe, eenzame put te geraken.”

Wil jij een beroep doen op een eerstelijnspsycholoog? Vraag je huisarts naar een doorverwijsbrief.

Vind een eerstelijnspsycholoog