Ecowonen in ‘Hof van Prado’

Kortrijk is met het ‘Hof van Prado’ één van de vijf pilootgemeenten die het gemeenschappelijk eco-wonen promoot én in de praktijk omzet. Deze woonvorm draagt bij tot betaalbaar en kwalitatief wonen, en bevordert het sociaal contact tussen de (buurt)bewoners.

Geschiedenis

Prado was een 19de eeuwse textielweverij op de hoek van de Sint-Denijsestraat en Zwevegemsestraat. De fabriek maakte in 1995 plaats voor een sociale woonwijk. De punt van het domein, de Kop van Prado, bleef onbebouwd. In 2013 gaf het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk groen licht om op dit gebied een cohousingproject te realiseren. Ondertussen zijn de plannen definitief en goedgekeurd. Als alles volgens plan verloopt, is de oplevering van het Hof van Prado in de herfst van 2020 een feit.

Centrale ligging

Hof van Prado is er voor iedereen: van jong gezin tot gepensioneerde. Het bouwproject met 20 woonunits ligt pal in de stad, op enkele minuten stappen van winkels, scholen, fietsverbindingen, station... Elke wooneenheid heeft zijn eigen identiteit, voordeur, privé buitenruimte en toegang tot de gemeenschappelijke binnentuin. Het bouwproject biedt flats van verschillende groottes en prijzen, op maat van jonge gezinnen, alleenstaanden, ouderen…
Het gebouw voldoet aan de BEN-norm (Bijna Energie Neutraal) waarbij een combinatie van warmtepompen en zonnepanelen energie opwekt. Akoestische en thermische isolatie spelen ook een belangrijke rol.

Groene oase

Drie gebouwen van drie verdiepingen maken een hoek en sluiten het bouwblok af. Samen zorgen ze voor een stille, zuidelijk georiënteerde, groene oase van 1200m², midden in de stad. Alle terrassen kijken uit op de binnentuin.

Elke bewoner heeft toegang tot verschillende gemeenschappelijke voorzieningen: een wasruimte, een klusatelier, een moestuin en een gemeenschappelijk paviljoen waar je bijvoorbeeld familiefeesten of filmavonden
met de buren kan organiseren. Verder zijn er nog drie flex gastenkamers. Die kan je gratis boeken als je gasten hebt die blijven overnachten. Hof van Prado beschikt ten slotte over 80 fietsstallingen en elektrische
laadpalen.

Interesse ? Neem een kijkje op www.hofvanprado.be of woon de infosessie bij op dinsdag 11 december om 19.30 uur in Atelier Kortrijk 2025, Sint-Vincentius, ingang kant Begijnhofpark.

Bezoek de website