Duotentoonstelling van Tinus Vermeersch en Santiago Borja

28 juli 201906 oktober 2019

Be-Part Kortrijk presenteert deze zomer een duotentoonstelling met werk van de Vlaamse kunstenaar Tinus Vermeersch en de Mexicaanse kunstenaar Santiago Borja in de Paardenstallen en Broelkaai 6. Eerder deze maand onthulde Stad Kortrijk in samenwerking met de familie Vermeersch en de Beeldenaars sculpturen in Bissegem en Heule ter ere van Tinus’ grootvader José Vermeersch. Stad Kortrijk wil meer inzetten op kunst in de openbare ruimte, en de tentoonstelling neemt dan ook een deel van de tuin van Broelkaai 6 in.

Beide kunstenaars komen uit een totaal verschillende cultuur en hebben elk een andere beeldtaal, maar Be-Part Kortrijk bracht hen samen voor een unieke tentoonstelling. Beide kunstenaars werken in deze tentoonstelling rond het idee van bedekking of bescherming. De Kortrijkzaan Tinus Vermeersch (°1976, Kortrijk) creëert in Be-Part Kortrijk zijn eigen surrealistische en mysterieuze microkosmos aan de hand van tekeningen, schilderijen… Daartegenover brengt de Mexicaanse kunstenaar Santiago Borja (°1970, Mexico-Stad) meer monumentaal werk.

Kunst in de openbare ruimte is zowat de meest laagdrempelige manier om mensen te laten proeven van allerlei kunstvormen. Met de aankoop van Moeder Aarde en de onthulling van de sculpturen in Bissegem en Heule zijn we al goed op weg. Deze tentoonstelling is een knappe volgende stap! Intussen werken we ook verder aan street art en andere kunstvormen in de openbare ruimte.

Voor de tentoonstelling in Be-Part Kortrijk ontwerpt Tinus Vermeersch een structuur die een wederwoord biedt op het werk van Santiago Borja. De openheid van de tent van Borja krijgt een pendant in de vorm van een gesloten constructie, een soort van omhulsel, een schrijn, maar dan losgekoppeld van elke religieuze betekenis. Deze monumentale structuur is een drager voor tegels. De kunstenaar verwijst hiermee naar de typische Delftse tegel die ooit ook in Kortrijk werd geproduceerd. De tegels verbeelden zowel abstracte patronen als een microwereld van hybride wezens. Kortom, het is een wereld die buiten elke vergelijking staat, een zeer bijzonder universum dat ontsproten is uit zijn tekenkundig oeuvre. Omdat in de tekeningen de illusie van een ongekende, achterliggende wereld het grootst is kunnen ze beschouwd worden als de basis van zijn oeuvre.

Tinus Vermeersch & Santiago Borja
28 juli - 6 oktober 2019
Be-Part Kortrijk - Paardenstallen
Korte Kapucijnenstraat 
8500 Kortrijk

www.bepartlive.org