Digitaal referendum

14 oktober 201920 oktober 2019

“Ben je akkoord dat de Kortrijkse binnenstad één vaste zondag per maand autovrij wordt?” Dat is de vraag die we aan alle Kortrijkzanen voorleggen van maandag 14 tot zondag 20 oktober in het eerste, jaarlijkse digitale referendum van Stad Kortrijk. Daarmee gaan we opnieuw een stap verder in het betrekken van onze inwoners bij grote beslissingen in onze stad. Zo maken we van Kortrijk de Beste Stad van Vlaanderen. 

Wat houdt de vraag precies in?

Als we spreken over de Kortrijkse binnenstad, dan bedoelen we het gebied van de fietszone. Dat maakt dat alle ondergrondse parkeergarages toegankelijk blijven.

Met één vaste zondag per maand bedoelen we bijvoorbeeld elke eerste of laatste zondag van de maand, zodat de datum makkelijk te onthouden is. We doen dit ook telkens tussen 10 en 18 uur, dus je kan ‘s morgens gerust nog met de auto naar de bakker. 

Met autovrij bedoelen we dat er geen auto’s, moto’s en brommers in de binnenstad mogen rijden tenzij ze beschikken over een doorgangsbewijs (vb. een dokter). Je auto mag er natuurlijk wel geparkeerd staan. Heb je je auto die zondag echter nodig, plaats hem dan ’s morgens vóór 10 uur buiten de fietszone. Steps, elektrische fietsen, de bussen van De Lijn en taxi's mogen uiteraard wel rijden in de autovrije zone.

Digitaal stemmen: hoe doe ik dat?

Omdat het een digitaal referendum is, kan je enkel online stemmen. Dat doe je door tussen 14 oktober (vanaf 9 uur) en 20 oktober (tot 16 uur) naar www.kortrijk.be te gaan en te drukken op de knop ‘digitaal referendum’.

Je vult er je kaartnummer van je identiteitskaart (eID) in en stemt vervolgens ‘ja’ of ‘nee’. Heb je nog een suggestie over hoe het verkeer in onze stad beter kan? Dan kan je die toevoegen in een apart vak.

Heb je geen computer, laptop, smartphone of tablet? Geen paniek: je kan elke werkdag tijdens de openingstijden stemmen in de bibliotheek, de ontmoetingscentra, de
wijkcentra en in het stadhuis. Heb je nog vragen? Bel naar het gratis nummer 1777 of
mail naar 1777@kortrijk.be

Wat gebeurt er met het resultaat?

Het resultaat maken we op zondag 20 oktober om 18.30 uur bekend tijdens een persvoorstelling. Die kan je live volgen via de website en Facebookpagina van de stad.
Wat jullie ook stemmen, het stadsbestuur engageert zich om het resultaat van het referendum te respecteren en uit te voeren. 
Nu is het aan jullie. Doe mee. Stem mee.

Stem nu

Ga naar alle informatie, ook het deelnamereglement