Deelfabriek Kortrijk wint Europese prijs voor sociale dienstverlening

Gepubliceerd op Vrijdag 17 november 2023

Op 16 november won de nieuwe Deelfabriek van Kortrijk in de Kroatische hoofdstad Zagreb de prestigieuze Europese prijs voor sociale dienstverlening. Deze jaarlijkse prijs gaat uit van het European Social Network (ESN) en Kortrijk won in de categorie 'sterke samenwerkingen'.

De Deelfabriek moest het opnemen tegen zeven andere projecten uit Denemarken, Polen, IJsland, Malta, Zweden, Italië en Spanje.

De Deelfabriek springt in heel Europa in het oog door de unieke samenwerking tussen het sociale beleid van de stad, 14 zeer diverse vrijwilligersinitiatieven, een nieuwe leerwerkplaats voor kwetsbare wernemers, een tweede vestiging van Mini-VORK en de sociale dienstverlening van het OCMW. Het is bovendien de plaats waar het sociale en ecologische samenkomen in een schitterend erfgoedpand, met name de geklasseerde oude brandweerkazerne (1940) in de buurt van de Sint-Antoniusstraat.

Voor de categorie ‘samenwerking’, waarvoor de Deelfabriek deze prijs ontvangt, werden lokale en regionale projecten genomineerd die lokale overheden, sociale diensten, private en vrijwilligersinitiatieven verbinden en zo voor vooruitgang zorgen voor alle mensen, maar in het bijzonder gezinnen in een kwetsbare situatie.

De genomineerden naast de Deelfabriek waren:

  • Denemarken – regionale samenwerking rond Aarhus (ondersteuning kwetsbare kinderen)
  • Polen – Warschau (ondersteuning Oekraïense vluchtelingen)
  • IJsland – Reykjanesbaer (welzijnsondersteuning)
  • Malta (bescherming tegen huiselijk geweld)
  • Zweden – regio Lund (psychiatrische ondersteuning)
  • Italië (zelfstandig wonen voor personen met een handicap)
  • Spanje – Girona (dagondersteuning mensen met verstandelijke handicap)

Per categorie werd de winnaar gekozen via een professionele jury en online stemming. Zij deelden elk 50% van de punten uit.

Kortrijk ontving de prijs ook omwille van de verbinding tussen innoverend sociaal beleid en de herbestemming van beschermd onroerend erfgoed. Ook het aspect van wijkverbetering kon de jury bekoren.

Meer info over de Deelfabriek