De Stroate keert terug naar roots

Gepubliceerd op Maandag 20 februari 2023
Ouarda

Je hebt de naam vast wel al eens horen vallen: De Stroate. Misschien zag je hen aan het werk op Sinksen of bezocht je hun streetartexpo in Sint-Vincentius. Maar wat is De Stroate nu eigenlijk echt? Projectmedewerker Ouarda Bouchti legt het ons graag uit.

Geschiedenis

In 2016 klopten enkele hiphoppers aan bij Jeugdcentrum Tranzit. “We waren op zoek naar ondersteuning en een plek waar we ons ding konden doen: muziek maken, dansen, chillen … Een jaartje later kregen we als zelfstandige jeugdhuiswerking ons eigen gebouw: het vermaarde Cinépalace in de Zwevegemsestraat. Dat moesten we in 2019 verlaten voor verbouwingswerken. Tot voor kort was het voormalige woonzorgcentrum Sint-Vincentius onze thuishaven. Maar nu zijn we weer thuis en daar zijn we blij om, want het vernieuwde Cinépalace biedt veel mogelijkheden.”

Hip-Hop-Palace

Laagdrempelig

“De Stroate is een open jeugdcentrum. Dat is een soort jeugdhuis, maar de werking is vrijer en bezoekers krijgen meer zelfstandigheid. Onze doelgroep is jongeren tussen 14 en 30 jaar. Daar zijn rappers, dj’s en geluidstechnici bij, maar ook jongeren die gewoon willen luisteren naar muziek of nood hebben aan een babbel. Komen hier nog over de vloer: vijf dancecrews, streetartkunstenaars en lesgevers van diverse workshops. Eigenlijk is iedereen hier welkom, zelfs al heb je geen specifieke band met de hiphopcultuur.”

Zichtbaarheid

“Cinépalace heet vanaf nu Hip-Hop-Palace en zal ook onderdak bieden aan enkele andere werkingen. De renovatie is eigenlijk nog niet af. De komende twee jaar werken we vanuit de nieuwbouw aan de straatkant. Je kan er niet naast kijken: het is een grote vitrine. We zijn open op woensdagnamiddag en zaterdag, maar willen dat graag uitbreiden. Op vrijdag 30 maart 2023 starten we met een maandelijks openpodiumevent.” “Maar we blijven niet tussen deze vier muren zitten. Onze artiesten krijgen bijvoorbeeld podia op Sinksen, Memento en ook buiten Kortrijk. In onze regio is De Stroate uniek. We breiden nu ons netwerk uit door samenwerkingen met gelijkaardige initiatieven in Rijsel, Bergen en Luik.”

De Stroate

Meer nieuws uit het stadsmagazine