De stad wordt zelf het museum

Gepubliceerd op Zaterdag 01 mei 2021
22 mei 2021

Een bakfiets, een projector, een suppoost en kunst met een Kortrijkse link. Dat is het recept voor het Lumen Stadsmuseum, het mobiele kunstproject van Bissegemnaar Maarten Verfaillie (33) die op 22 mei de straat op trekt.

“Tijdens de lockdown van vorig jaar was alles toe. Ook de musea. Ik vond het jammer dat mensen zo niet meer tot bij kunst konden komen en dacht: wat als we kunst tot bij de mensen brengen? Zo ontstond het idee voor een mobiel stadsmuseum”, legt Maarten uit.

Projectie

“Het idee is eenvoudig. Ik trek met mijn bakfiets en een beamer langs interessante locaties in de stad. Dat kunnen bijvoorbeeld gevels of poorten zijn. Bij elke halte projecteer ik een werk van een kunstenaar die een band heeft met Kortrijk. Sommigen zijn inwoners, maar het kan ook iemand zijn die hier gestudeerd heeft of nog studeert. Naast bekende figuren zoals Nathalie Vanheule en Gerda Dendooven, komen zo ook leerlingen van Academie Kortrijk aan bod.”

Performance

“Tijdens de projectie van het werk, krijgen de toeschouwers de volledige museumbeleving. Ze horen namelijk ook een audiofragment waarin de kunstenaar zichzelf en het gekozen kunstwerk voorstelt. Daarnaast zal een suppoost een oogje in het zeil houden. Wie de rust niet bewaart in het museum, wordt op de vingers getikt. Om te lachen natuurlijk. Zo is het Lumen Stadsmuseum tegelijk een soort performance.”

Parcours

“Voorlopig zal het Lumen Stadsmuseum maar één keer uitrijden en dat op 22 mei vanaf 20 uur. De haltes blijven nog geheim omdat we willen vermijden dat er grote groepen mensen samenkomen. De toeschouwers zullen dus toevallige passanten zijn. Bij elke halte zal ik wel een QR-code achterlaten met een link naar het kunstwerk en het bijhorende audiofragment. Zo kan iedereen het parcours achteraf opnieuw beleven.”

Meer info over Lumen Stadsmuseum

Meer nieuws uit het stadsmagazine