Dag van de Zorg

Gepubliceerd op Maandag 20 februari 2023
Berenice en Petra

Op 19 maart vieren we de Dag van de Zorg. De perfecte gelegenheid om één van de noeste medewerkers van Zorg Kortrijk in de kijker te zetten.

Zorg Kortrijk

Zorg Kortrijk bundelt het lokale, openbare zorgaanbod in onze stad. Concreet gaat het over alle ouderenvoorzieningen, sociale woongelegenheden, thuiszorg en kinderopvang. Petra Cosaert is hoofdverpleegkundige bij woonzorgcentrum (WZC) Sint-Jozef, één van de vijf WZC’s van Zorg Kortrijk.

Petra: “Ik startte in 1997 als verpleegkundige bij bewoners met dementie. In 2009 werd ik hoofdverpleegkundige. Het betekende een uitdaging op twee vlakken: van een viervijfderegeling switchte ik naar voltijds werken. Maar het vormde ook qua taakinhoud een ommezwaai. In het begin was het wennen, maar nu zou ik het niet meer willen missen.”

Geborgenheid

“Het fijne aan mijn job is dat ik de bewoners in hun laatste jaren een mooie thuis kan bieden. Een goeie band met hen creëren, schenkt me veel voldoening. Het is altijd plezant als ze verlangen tot ik uit verlof terugkeer om weer een babbeltje te slaan.”

Vergeet ook het stereotype beeld van ouderen die braaf in hun zetel de tijd zitten te doden. Petra: “We gaan regelmatig op uitstap, met als hoogtepunt de jaarlijkse bewonersreis. We houden de activiteiten zo breed mogelijk en spelen in op de interesses van de bewoners. We respecteren steeds hun eigenheid en zelfstandigheid.”

Mentaal welzijn

“Bij nieuwe opnames gaan we voordien altijd al eens thuis of in het ziekenhuis langs. Zo zien nieuwe mensen meteen een vertrouwd gezicht als ze hier intrekken. Een verhuis naar een WZC is een grote stap, die we wel altijd positief proberen in te kleden. We hechten veel belang aan het mentaal welzijn van de bewoners. We staan bijvoorbeeld stil bij het overlijden van een andere bewoner, iets dat een grote impact kan hebben.”

“Wat misschien niet iedereen weet, is dat Sint-Jozef een ‘open huis’ is. Bewoners kunnen hier vrij buitenstappen. Er zijn ook geen openingsuren. De familie kan dag en nacht op bezoek komen.”

Werkplek in het nieuw

“Momenteel krijgt Sint-Jozef een volledige transformatie. De nieuwbouw is voorzien voor 2024 en we kijken er hard naar uit. Voortaan gaan we voor ‘kleinschalig genormaliseerd wonen’. Waar we nu 37 bewoners tellen, worden dat er twee keer 16 in een kleiner ‘woonhuis’. De living voor de bewoners wordt vervangen door een living met een open keuken en een koffieruimte voor de familie. Het wordt een compleet andere belevenis. Voortaan koken we zelf op de afdeling. Ook staat de nieuwe werking garant voor een veel persoonlijker contact. De band met de bewoners en hun familie zal dus nog hechter zijn.”

Petra en Berenice

Evolutie

Petra zag haar beroep door de jaren heen evolueren: “De doelgroep is veranderd. Nu hebben meer bewoners een fysieke beperking. Mensen hebben meer mogelijkheden om langer thuis te blijven. Als ze dan toch naar ons komen, zijn ze vaak al in een grotere mate hulpbehoevend.”

“Positief is dat er meer ergonomische hulpmiddelen beschikbaar zijn. Die verlichten ons werk. Denk maar aan liften, aanpasbare rolstoelen, hoog-laagbedden … In onze nieuwe werkplek worden liften geïntegreerd in het plafond.”

“Jammer is wel dat minder jongeren kiezen voor de richting ouderenzorg binnen de opleiding verpleegkunde. Nochtans kan ik het iedereen aanraden. Hier werk je niet louter om geld te verdienen. Je bezorgt mensen waardige laatste levensjaren.”

Tevreden bewoners

Dat de inzet van Petra en haar collega’s gewaardeerd wordt, weet ook bewoner Berenice (81): “Ik woon al 8 jaar in Sint-Jozef en ik ben hier graag. Ik help regelmatig mee in de keuken: aardappelen schillen, groenten snijden voor de soep, meedraaien in de cafetaria, … Ik blijf actief via dagelijkse kinebeurten, door wat te fietsen op een hometrainer, … We worden ook serieus ‘bekept’ door het personeel. En onze nieuwe directeur is een ‘schoon ventje’!”

Zorg Kortrijk

Meer nieuws uit het stadsmagazine