Conservatorium sluit feestjaar af met opening nieuwe danszaal

Gepubliceerd op Maandag 07 december 2020
Danszaal Groeningeheem

Het Conservatorium moest zijn 150e verjaardag het afgelopen jaar helaas vieren in mineur. De overzichtstentoonstelling in het voorjaar en de slothappening in het najaar werden in volle coronacrisis afgeblazen. En toch kan de school het jubileumjaar in schoonheid afsluiten. In het Groeningeheem werd vorige week een splinternieuwe danszaal in gebruik genomen.

Nieuwe danszaal

Het Conservatorium kampt al enkele jaren met een gebrek aan dansinfrastructuur. Dat houdt ook de groei van de dansafdeling tegen. In 2018 werd een eerste stap gezet naar uitbreiding met de realisatie van een danszaal in Muziekcentrum Track waar ook het Conservatorium zelf gehuisvest is. Maar op 1 december werd een belangrijke volgende stap gezet met een nieuwe danszaal in het Groeningeheem aan de Passionistenlaan.

Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium Kortrijk: “We zijn bijzonder trots dat we de nieuwe danszaal eindelijk kunnen voorstellen. Alles is er aanwezig om aan de huidige noden van zowel klassieke als hedendaagse dans te voldoen. Er is een speciale, verende vloer aangelegd. Er is een zaalbrede spiegelmuur en er zijn mobiele barres. Kortom, een prachtige, volwaardige dansinfrastructuur om al dansend te blijven doorgaan.

Hotspot voor dans

Met deze nieuwe zaal investeert Stad Kortrijk in het Groeningeheem als hotspot voor danseducatie in Kortrijk. Het Conservatorium wil er niet alleen zelf lessen aanbieden, maar ook inzetten op complementaire samenwerkingen met andere partners voor danseducatie (Passerelle, Polydans) op dezelfde site. Zo wil men de ontwikkeling van zowel klassiek als hedendaags danstalent alle kansen geven. Een eerste samenwerking staat op het programma in de krokusvakantie van 2021. Het Conservatorium organiseert er samen met Passerelle een dansstage.

Stad Kortrijk wil in de toekomst trouwens nog verder investeren in de infrastructuur van het Groeningeheem als hotspot voor danseducatie.

Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs: “Ook voor het Conservatorium was 2020 een atypisch jaar. De geplande festiviteiten rond 150 jaar Conservatorium dienden we even uit te stellen, maar de geplande investeringen in de infrastructuur konden uiteraard wel doorgaan. Met deze spiksplinternieuwe danszaal breiden we de capaciteit uit en geven we de ademruimte aan het Conservatorium om nog verder te groeien! ”

 

Op de foto: Adelien (leerkracht) en Sulamit (leerling, 13 jaar)