Campagne rookvrije zones aan Kortrijkse stadsgebouwen

Gepubliceerd op Woensdag 16 september 2020

De Stad Kortrijk lanceerde vorig jaar de campagne ‘Proper en Ko’. Het doel was duidelijk: van Kortrijk de netste stad van Vlaanderen maken. De campagne richt zich op verschillende vormen van sluikstorten, afval allerhande, hondenpoep, kauwgum en zwerfpeuken. Een sigarettenpeuk op de grond gooien mag niet. Er kwamen GAS-boetes voor wie dat toch deed, met ‘Peuk in de Pocket’ deelden we zo’n 30.000 peukenetuis uit, peukenkokers en – tegels werden geïnstalleerd. Nu zet Kortrijk de volgende stap met rookvrije zones aan onze stadsgebouwen.

Bezoekers aan stadsgebouwen – zo’n 300 per dag voor het stadhuis en zo’n 200 per dag voor de bibliotheek – moeten nu soms door een rookgordijn omdat aan de in- of uitgang mensen staan te roken.
In een eerste (test)fase komen er rookvrije zones op de volgende locaties:

  • de hoofdingang van het stadhuis in de Leiestraat
  • de uitgang van het stadhuis in de Papenstraat
  • de ingang van de bibliotheek in de Leiestraat

De peukentegels en -kokers aan in- en uitgangen, zijn enkele meters verderop verplaatst. De nadruk ligt in de eerste plaats op bewustwording, maar door een aanpassing van het politiereglement kunnen we ernstige inbreuken beboeten. Boetes kunnen oplopen tot €350.

Peukenprobleem aanpakken met creatieve actie

Voor het ontwerp van de rookvrije zones deden we een beroep op Designregio Kortrijk. De rookzones werden uitgewerkt volgens specifieke criteria: duurzaamheid, weinig onderhoud, toepasbaarheid op andere gebouwen en ludiek. Drie lokale designers en grafische kunstenaars dienden een ontwerp in. Er werd uiteindelijk gekozen voor het concept van Studio Nomad. Dimitri Vercaemst is een jonge Kortrijkse ondernemer. Hij werkte een ontwerp uit met strakke blauwe lijnen en een herkenbaar logo ‘Rookvrij Vlakbij’.

Het ontwerp en het gebruik van stickers laat ons ook toe om na evaluatie de rookzones eventueel uit te breiden. Het uitwerken van rookvrije zones aan het stadhuis en de bibliotheek is nog maar het begin. Het is ons plan dat alle openbare stadsgebouwen rookvrije zones krijgen. Denk daarbij aan de Schouwburg, ontmoetingscentra en sportcentra.

We richten van 15 september t.e.m. 15 oktober de Kiosk van Designregio (Graanmarkt) in als eyecatcher voor de campagne. In de kiosk ligt een berg peuken die we o.a. verzamelden tijdens peukenraapacties en tijdens de metingen die onze medewerkers van Nette Stad tweemaandelijks uitvoeren. We blijven zwerfpeuken verzamelen zodat de berg systematisch aangroeit. Passanten worden zo geconfronteerd met de hoeveelheid zwerfpeuken en worden zich bewust van de problematiek. We willen ook de berg zwerfpeuken laten reizen door de stad. Bijvoorbeeld aan de voor- en achterkant van het station waar nog veel peuken op de grond belanden.

Kortrijk wil als Unesco Creative City een inspiratie zijn voor andere partners (denk aan onderwijsinstellingen en openbare vervoersmaatschappijen) om passanten op een creatieve manier bewust te maken van het peukenprobleem.