Buddygezinnen voor internationale studenten

Gepubliceerd op vrijdag 03 mei 2019

Stad Kortrijk zet samen met de Kortrijkse Hogescholen een uitdagend project op voor de internationale studenten. Vanaf volgend academiejaar 2019-2020 zullen internationale studenten terecht kunnen bij buddygezinnen die hen een thuisgevoel kunnen geven. Internationale studenten en lokale inwoners worden op een professionele manier met elkaar gematcht en samen kunnen ze heel wat aangename activiteiten doen zoals samen koken, eten, ontspannen, sporten enzovoort.

Elk academiejaar groeit het aantal internationale studenten in Kortrijk. Dit zijn jonge studenten, redelijk recent afgestudeerd en zitten midden in hun ontwikkelingsfase. We krijgen signalen dat ze heel kwetsbaar zijn en ze zich soms wat eenzaam voelen in hun nieuwe en onbekende stad. Deze studenten studeren voor een lange periode in Kortrijk en gaan niet op regelmatige basis terug naar hun thuisfront.

Nest buddygezinnen voor internationale studenten

Er bestaat al een Buddy Project in de verschillende Hogescholen in Kortrijk, hierbij wordt een internationale student gematcht aan een lokale student. Dit is een groot succes, maar eens het vakantie of weekend is, hebben de lokale studenten ook andere zaken te doen. Met de buddygezinnen kunnen de internationale studenten ook op deze momenten bij anderen terecht. Internationale studenten kunnen verwelkomen in Kortrijk is een immense troef, en daarom is het van belang dat ze zich hier ook thuis voelen.

Een internationale Student bij je thuis verwelkomen om samen leuke en alledaagse activiteiten te doen, brengt heel veel voordelen met zich mee. Je wereldbeeld wordt groter en je staat meer open voor diversiteit. Je kan je eigen cultuur aan de student leren en zo ook zijn cultuur aanleren. Aan de andere kant, voor de studenten zelf, zijn er ook heel veel pluspunten. Ze staan voor heel veel zaken niet alleen en kunnen geholpen worden indien nodig. Hoe beter de studenten zich voelen, hoe beter ze zich zullen openstellen voor nieuwe impulsen.

We zijn op zoek naar mensen die goed kunnen omgaan met anderen en een open houding hebben tegenover andere gewoontes en culturen. Mensen die bereid zijn om met anderstaligen in relatie te komen en hun huis en hart willen openstellen. Concreet zijn we op zoek naar gezinnen die een ondersteunende en vermakende rol willen spelen voor deze Internationale studenten.

Indien een gezin interesse heeft om deel te nemen in dit project, kan er worden ingeschreven tot 1 juni. Na kennismaking en aan de hand van de ingevulde vragenformulieren door beide partijen zorgen wij zorgen voor een professionele matching. Gematchte gezinnen en studenten worden doorheen het hele academiejaar gecoacht voor een unieke en onvergetelijke ervaring.

Interesse? Contacteer de vrijwilligerscoördinator van Kortrijk via joke.coulembier@kortrijk.be of telefoneer via 1777.