BOOST pakt lerarentekort aan

Gepubliceerd op Maandag 20 februari 2023
Deelnemers Boost-project

Droom je ervan om in het lager onderwijs te staan, maar dreven jouw professionele keuzes je in een andere richting? Hogeschool VIVES en scholengroep KBK bieden je met het BOOST-traject een tweede kans. Jelbrich en Rebecca grepen die met beide handen.

Lerarentekort

“Het is elk jaar hetzelfde liedje: vanaf midden september vacatures die niet ingevuld raken. De mensen die wel reageren, hebben de motivatie, maar niet het juiste profiel. Omdat het onverantwoord is om hen zomaar voor de leeuwen te gooien, ging ik op zoek naar een oplossing.” Aan het woord is Lies Rummens, coördinator en bedenker van het BOOST-traject. Lies werkt voor scholengroep KBK (Katholieke Basisscholen Kortrijk).

Lerarenopleiding

In de zoektocht naar een geschikte partner, kwam Lies uit bij VIVES. Coördinator Lisa Caenen: “Wij hebben ervaring met gepersonaliseerde trajecten, afstandsonderwijs en werkplekleren: ingrediënten die noodzakelijk zijn voor het slagen van BOOST, want het is een verkort opleidingstraject van anderhalf jaar in plaats van drie jaar. Naast de juiste mindset heb je ook een bachelor- of masterdiploma nodig om in te stappen.”

Meteen in de klas

“Wat dit traject zo uniek maakt, is dat opleiding en werkveld heel dicht bij elkaar staan. Vanaf de eerste dag sta je bij een coach in de klas. Daarnaast moet je heel wat opdrachten verwerken en examens voorbereiden. En vergeet niet dat de meeste studenten ook nog een gezinsleven hebben.

Best pittig!” Jelbrich Glorieux was vroeger actief in de gezondheidssector: “Maar ik heb altijd interesse gehad in het onderwijs. BOOST maakt die carrièreswitch plots mogelijk.”

Droom waarmaken

Ook Rebecca komt uit een andere sector: “Ik heb een diploma handelswetenschappen op zak, maar wist al langer dat mijn hart elders lag. Helaas vond ik nooit het gepaste traject om naar het onderwijs over te stappen. Tot nu dus. Via basisschool ’t Fort kwam ik in contact met Lies en ging de bal aan het rollen. Voel jij het ook kriebelen? Twijfel dan niet! Je kan eender wanneer instappen en je kan zelfs enkele dagen komen proeven op de klasvloer.”

Meer info

BOOST: lisa.caenen@vives.be of lies.rummens@kbkscholen.be

Vives

KBK

Meer nieuws uit het stadsmagazine