Aandacht voor je medemens tijdens de hittedagen

Warme dagen

Het weer is blijkbaar moeilijk voorspelbaar geworden. We stellen wel vast dat er de laatste jaren steeds meer ‘hittegolven’ voorkomen en dan is het niet meer voor iedereen even gezond en goed.

Zeer warm weer kan schadelijke gevolgen hebben: denk maar aan toenemende luchtvervuiling, hoge ozonconcentraties, hoge concentraties fijn stof, gevaar voor uitdroging,…

Stad en OCMW Kortrijk doen een warme oproep naar elke Kortrijkzaan om alert te zijn voor buurtbewoners die tijdens een uitzonderlijk warme periode geïsoleerd dreigen te geraken. Oudere mensen die slecht te been zijn, mensen met een beperking, mensen die zich in een kwetsbare situatie bevinden, komen minder het huis uit of voelen zich onwel omdat het te warm is.

Als buur, familielid of vriend even aanbellen en polsen of je ergens mee kan helpen, het kan genoeg zijn om grotere problemen te voorkomen. Je kan er een medemens mee uit de nood helpen, en als het niet nodig is, dan kan een praatje slaan soms ook al wonderen doen.  

Wanneer er zich toch een probleem voor doet, waar je zelf niet onmiddellijk een oplossing voor weet, dan kan je tijdens de kantooruren (van 9 tot 17u, behalve in het weekend en op feestdagen) het meldpunt van de stad contacteren. Het meldpunt zoekt dan, samen met jou, naar de een passende oplossing.

Het meldpunt kan je bereiken op het (gratis) nummer: 1777b en via 1777@kortrijk.be

Buiten de kantooruren kan je om dringende redenen, zoals steeds, terecht op het noodnummer 101 van de politie.

En je hoeft niet te wachten tot een hittegolf in alle hevigheid toeslaat. Ben je zelf moeilijk te been en heb je geen steun van buren, familie of vrienden? Of ken je iemand in je buurt die zich in dergelijke situatie bevindt? Dan kan je dit nu al laten weten bij het meldpunt 1777. Een medewerker of vrijwilliger van het lokaal dienstencentrum uit je buurt neemt dan alvast contact met je op om te kijken welke ondersteuning er tijdens extreem weer voorzien kan worden. Bij langdurige hitte bellen we degenen die hier nood aan hebben regelmatig zelf op om zo nodig bij te sturen.

Geniet van de zomer en de warme dagen maar zorg zelf voor een fris hoofd en hou mensen die het moeilijk kunnen hebben in je omgeving mee in de gaten.

Tips bij hoge temperaturen

  • Op warme, zonnige zomerdagen is het verstandig zich in de eerste plaats te beschermen tegen de zon en voldoende te drinken.
  • Drink vóór je dorst hebt, en meer dan gewoonlijk (water, fruitsap, afgekoelde bouillon …), minstens 1,5 tot 2 liter per dag in rust.
  • Vermijd alcoholische dranken (bier, wijn, ...) en cafeïnehoudende dranken (koffie, thee, cola …). Zij verstoren de natuurlijke vochtregulatie van het lichaam.
  • Beperk lichamelijke inspanningen (bv. sportactiviteiten) of rust geregeld en drink voldoende (2 tot 4 glazen per uur).
  • Blijf binnen, maar houd de zon buiten. In de binnenlucht is er minder ozon dan in de buitenlucht.
  • Zoek de koelte op en/of koel je lichaam regelmatig af (douche, bad, zwembad …).
  • Hou er rekening mee dat een ventilator die de warme lucht doet circuleren weinig of geen verkoeling brengt; een airconditioning doet dat wel.
  • Pas je kleding aan: lichte kleding (katoen), helder van kleur, hoed of petje tegen de zon.
  • Bescherm je ook tegen zonnebrand met een zonnecrème.
  • Als je bepaalde geneesmiddelen neemt, informeer dan best op voorhand bij je arts of apotheker of zij een negatief effect kunnen hebben op je gezondheid gedurende een hitteperiode, en of de dosis aangepast moet worden.

Bezoek de website warmedagen.be