18 nieuwe opties en opleidingen bij Academie en Conservatorium

De Academie Kortrijk en het Conservatorium Kortrijk staan voor een boeiende uitdaging voor het schooljaar 2018. Met een gloednieuw decreet voor de deur bieden zich heel wat nieuwe kansen aan die het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) in Kortrijk ten volle wil benutten.

Door een combinatie van sterke docenten, samenwerking met partners uit de culturele-, vrijetijds- en onderwijssector en het aantrekken van toppers is het Deeltijds Kunstonderwijs startklaar om een sterk nieuw verhaal te schrijven! De meer dan 3000 leerlingen in het Deeltijds Kunstonderwijs zullen vanaf september ook opleidingen animatie tekenen, cabaret,
comedy of zelfs dj kunnen volgen. Er zijn extra mogelijkheden voor de allerjongsten tot de alleroudsten. Samen bieden de Academie en het Conservatorium wel 18 nieuwe opties, opleidingen aan.

Conservatorium

Voor het Conservatorium kunnen vanaf volgend schooljaar ook 6-jarigen terecht in de afdeling opmaatjes (voor Muziek) en plankgastjes (voor Woord). Er is tevens de mogelijkheid om direct te starten met een instrument. Jongeren worden geprikkeld in het muzieklab, waar ze de huidige tendensen via online tools op ontdekking gaan in de wereld van muziek.
In de koperklas wordt de unieke cursus 3 in 1 opgestart, waar men de theorie al doende zal aanleren. 

Ben je gebeten door het elektronisch instrumentarium dan is de cursus experimentele muziek iets voor jou. Het Conservatorium maakt gebruik van een professionele opnamestudio (in de vroegere BRT studio) om zijn studenten de hoogst mogelijke kwaliteit aan te bieden.
Ook musical en de opleiding DJ (vanaf 15 jaar) behoort tot de mogelijkheden. Radiomaken, een opleiding kleinkunst, singer-songwriter, cabaret en comedy; het behoort vanaf nu allemaal tot de mogelijkheden.

Het domein Woord wordt versterkt met een cursus schrijven waar de lessen zullen worden gegeven door de Kortrijkse letterzetter Jonas Bruyneel en Heleen Debruyne (Klara).
Tenslotte kunnen vanaf nu ook volwassenen overdag terecht in het Conservatorium voor een opleiding muziek.

Academie

De Academie trekt ten volle de kaart voor de technologische vernieuwing binnen het grote digitale aanbod. Vanaf volgend schooljaar krijgen nu ook de volwassenen een volwaardig FABLAB, waar ze de talloze digitale mogelijkheden kunnen exploreren. 3D-printen, lasercutter, digitaal ontwerpen ,… kent voor hen geen geheimen meer.

In onze hedendaagse context worden we overstelpt met massa’s beeldmateriaal op TV, het internet, tekenfilmseries of via grafische computerformats. Daarom bieden we de opleiding animatie voor 11 tot 18-jarigen aan. De leerlingen leren via verschillende computerprogramma’s animatiefilmpjes maken. Wellicht staan dan ook volgend schooljaar enkele filmavonden op het programma.

Wens je als student je goed voor te bereiden voor het hoger onderwijs dan krijg je vanaf nu de kans om een goed portfolio op te bouwen en je vanaf 16 jaar te bekwamen in een bepaalde expertise van de 4de graad (schilderkunst, keramiek, mode, …) om zo met de nodige bagage en competenties te starten in het hoger onderwijs. Ook bieden we nu de volwaardige theoretische opleiding kunstgeschiedenis voor volwassenen aan. Dit schooljaar werd proefgedraaid en we zijn dan ook blij deze opleiding te kunnen verder zetten met een 60-tal studenten.

Ten slotte bieden we ook de excellerende studenten de kans om vanuit zijn/haar expertise zich artistiek te ontplooien in een ander medium. Het atelier cross-over biedt een verderzetting aan hun opleiding. Deze student krijgt een persoonlijke begeleiding na voorlegging van een artistiek portfolio tijdens het intakegesprek.

Deeltijds Kunstonderwijs Kortrijk

Het Deeltijds Kunst Onderwijs had reeds een rijke traditie en een stevige poot binnen de stad. Met meer dan 3000 studenten en een team van meer dan 120 docenten, de samenwerking met vele partners en deelname aan de prikkelende projecten binnen onze stad wensen we ons nog sterker te profileren.

We spelen in op de huidige tendensen en hopen hiermee nog beter aan de wensen van ons publiek te kunnen voldoen. De Academie en het Conservatorium laten zich de komende jaren sterk horen binnen de domeinen beeld, muziek, woord en dans. Ze zetten zoals altijd in op een kwalitatief onderwijsaanbod dat past binnen het experimentele en vernieuwende
karakter van Kortrijk.

Samenwerkingsverbanden met de partners worden nog sterker aangehaald en binnen de basisscholen zullen wij in de nabije toekomst de ouders de kans bieden om rechtstreeks na school direct te kunnen aansluiten op één van onze opleidingen.

Wij zijn er klaar voor!

Bezoek de website van de Academie

Bezoek de website van het Conservatorium