Nieuw zwembad op Kortrijk Weide

Het is voor de Kortrijkzanen duidelijk dat een grondige investering in de Kortrijkse zwembaden dringend aan de orde is. De verouderde zwembaden Magdalena en Mimosa, respectievelijk gebouwd in 1963 en 1974, voldoen niet meer aan de hedendaagse comfort- en recreatienoden van een zwembad in een centrumstad. Bovendien verliezen beide binnen afzienbare tijd hun vergunning omdat ze niet meer in orde zijn met de Vlaremwetgeving.

Veeleer dan te investeren in de renovatie van de aftandse en onaantrekkelijke zwembaden werd door de stadscoalitie voluit gekozen voor de ambitieuze piste van een nieuw stadszwembad op Kortrijk Weide. Hierbij wilde het stadsbestuur op zoek gaan naar een private partner om in een publiek-private samenwerking te stappen.

Op 7 juli 2014 besliste de gemeenteraad om te werken met de nieuwe gunningsprocedure van de concurrentiedialoog. In plaats van onmiddellijk offertes te ontvangen, wordt nu eerst in dialoog gegaan met de verschillende spelers om de samenwerking uit te werken alvorens offertes te vragen.

In september 2014 waren er drie kandidaten om in deze procedure mee te stappen: S&R, Pellikaan Optisport en Sportoase.

Intussen stapte ook Zwevegem mee in het verhaal. Zwevegem was op zoek naar een oplossing met partnerschap waarmee bij voorkeur een zwembad op Zwevegems grondgebied kon behouden worden. Zwevegem en Kortrijk besloten de krachten te bundelen en de beide opdrachten samen te voegen. Dit vanuit de overtuiging dat zwembaden een regionale rol vervullen en dat het beter is om samen te bouwen in plaats van naast elkaar te werken. Deze samenwerking werd beloond door Vlaams minister van Sport Muyters met een eenmalige investeringsinjectie van anderhalf miljoen euro.

Na het afsluiten van de dialoogfase werden in de beide gemeenteraden in oktober 2015 de private partners uitgenodigd een offerte in te dienen. Dit deden uiteindelijk Sportoase en S&R.

In april 2016 beslisten het Zwevegemse en Kortrijkse schepencollege om met S&R verder te onderhandelen. 

Het is de start van een 30-jarig partnerschap. Het gaat hierbij om een DBFMO-project. Dat wil zeggen dat S&R zal instaan voor het ontwerp (Design), het bouwen (Build), de financiering (Finance), onderhoud (Maintenance), en exploitatie (Operate).

S&R Group, een betrouwbare partner met heel wat ervaring

De S&R Group is daarbij niet aan zijn proefstuk toe. In 2003 openden de oprichters van S&R Group het eerste zwembad in Vlaanderen binnen een publiek-private samenwerking. Sindsdien is de groep gegroeid tot een solide PPS-partner met gelijke bouw- en exploitatiepartners bij elk project. De zwemparadijzen worden telkens opgebouwd met aandacht voor zowel het sportieve als het recreatieve luik, in erg nauwe samenwerking met de publieke partners.

Na zwemcomplexen in Overpelt/Neerpelt, Lier, Gent, Mons, Beveren en Brugge, is S&R Group klaar voor deze nieuwe uitdaging, een project dat moet uitgroeien tot het paradepaardje van de groep.

 

Het Kortrijkse zwembad, een architecturaal topzwemcomplex in een nieuw stadsdeel

Met deze plannen wordt in Kortrijk alvast het referentiezwembad gebouwd voor de 300.000 inwoners van de Zuid-West-Vlaamse regio. Het bevat een zwembad met 8 banen van 50m, twee beweegbare bodems en een tribune met 300 zitplaatsen. Men moet al tot in Brugge of Gent gaan om dat soort zwembad te vinden.

Met een diepte van twee meter en afmetingen die voldoen aan de normen voor internationale wedstrijden ligt de focus op zwemtrainingen en -wedstrijden enerzijds en anderzijds waterpolo. Zo kan onder meer de Kortrijkse Waterpolo Kring (KWK) voortaan thuismatchen op eigen bodem spelen.

Naast de sportieve zwemruimte is er echter ook plaats voor een recreatief gedeelte. Er is een ruime warme lagune, een golfslagbad, uitgebreide kinderattracties, drie spectaculaire glijbanen en een spannende wildwaterbaan van 150 meter lang. Uitzonderlijk is het all weather buitenbad dat het hele jaar open is en een zomerbad van in totaal 266m², de outdoor waterspeeltuin voor kinderen en de ligweide. Daarnaast is er ook ruimte voor wellness met onder meer sauna’s, een stoombad, een voetenbad en wordt er ruimte voor horeca voorzien zowel binnen als buiten.

Het geheel zal zo een compleet zwemcomplex zijn, waarbij er ruimte is voor jong en oud, voor sport en voor recreatie.

Architecturaal is het gebouw zo ontworpen dat het een interessante wisselwerking heeft met de omgeving van het nieuwe stadsdeel Kortrijk Weide. Vanuit ieder bad, de horecazaken en de polyvalente ruimte zal men uitzicht hebben op het stadspark dat erachter wordt aangelegd. Zowel de horizontale lijnen van het evenementenplein als van het lager gelegen stadspark worden behouden in het gebouw dat zo op vloeiende wijze de overgang tussen beide maakt.

Het gebouw zal een landmark worden voor de stad Kortrijk met sfeerscheppende horeca die de rol van trekpleister zal vervullen zoals nu op Buda Beach al het geval is.

Het Zwevegemse zwembad, een modern zwemcomplex in het sportieve hart van Zwevegem

Onder meer op sportief vlak zal het Zwevegemse zwembad complementair zijn. Zo heeft het met drie meter een grotere diepte dan het Kortrijkse zwembad, waarbij de nadruk meer ligt op sporten zoals duiken, synchroonzwemmen en onderwaterhockey.

Het nieuwe zwembad in Zwevegem zal zich optimaal integreren in de site op de hoeve Clarysse. Vanop het groene voorplein krijgen bezoekers zicht op het zwembad, een compact volume met strakke geometrische vormen die aansluiten bij de andere gebouwen in het sportpark. Dankzij de grote glaspartijen, krijgen zwemmers zicht op de groene omgevingen en de rest van de sportsite. Vanuit de recreatiebaden en de horeca kunnen bezoekers vanaf het middaguur volop genieten van de zon.

Daarnaast komt er een fitness bij het zwembad, met topmateriaal, tal van groepslessen en waarbij een combinatieticket met zwemmen mogelijk is.

Het geheel biedt met een warme lagune, een kinderwereld en een sauna een gezellig aanbod, dat op elk moment van de dag geopend is.

Het huidige zwembad Sportpunt 2 in Zwevegem wordt na het openen van het nieuwe bad omgebouwd tot een nieuwe sporthal, met een ruime danszaal. Het bestaande gebouw wordt energetisch en bouwtechnisch nagekeken en verschillende aanpassingen zijn ingepland. De bestaande sporthal blijft behouden. De huidige werking van de sportclubs en scholen blijft bestendigd.

Zo zal het geheel van een modern zwemcomplex en een state-of-the-art sporthal, Zwevegem voorzien van een prachtige sportinfrastructuur in het hart van de gemeente.

Elke dag open, 7 op 7, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat

Kortrijk en Zwevegem combineren een kwaliteitsvol aanbod voor scholen en clubs met een continu aanbod aan zwemwater voor het publiek. Met de hele familie kan je urenlang genieten in beide zwemparadijzen. Dankzij het drenkelingendetectiesysteem is ook nog een extra veiligheid ingebouwd in de sportbaden.

Baantjeszwemmen is steeds voor iedereen mogelijk in beide zwemcomplexen en voor een recreatief aanbod kan je van ’s ochtends tot ‘s avonds terecht in het zwemcomplex in Zwevegem. Het recreatief bad in Kortrijk is elke namiddag vanaf 16u open tijdens schooldagen en de hele dag in het weekend en tijdens alle schoolvakanties.

Bovendien kunnen inwoners van Kortrijk en Zwevegem in beide complexen aan een voordeeltarief komen zwemmen.

Duurzame zwemcomplexen

Dankzij een doorgedreven focus op duurzaamheid wordt in de zwemcomplexen in Kortrijk en Zwevegem een ruim aanbod met een lange levensduur gecombineerd met een laag energieverbruik. 

De duurzaamheid vertaalt zich naast het aanbod ook naar de keuze van de materialen en de energievriendelijkheid.

Beide complexen zijn luchtdicht en compact om het energieverlies te minimaliseren. Voor zowel de verwarming, luchtbehandeling als de waterbehandeling worden de nieuwste technologieën gebruikt.

Zo zullen beide complexen een beperkte ecologische voetafdruk hebben.

  Kortrijk Zwevegem
TOTALE WATEROPPERVLAKTE 2334 m² 716 m²
     

Sportwater

1177 m² 625 m²
Wedstrijdbad 50 x 21 = 1050 m² 25 x 25 = 625 m²
Golfslagbad 127 m²  
Recreatiewater 1157 m² 91 m²
Peuter/kleuter/kinderwereld 133 m² 51 m²
Warme lagune 98 m² 40 m²
Wildwaterbaan 189 m²  
3 glijbanen 300 m²  
Buitenbad 266 m²  
Waterspeeltuin buiten 71 m²  
Wellness    
Sauna's 2 x 18 m² 1 x 13m²
Hamam 1 x 12 m²