Mondmaskerplicht in Kortrijk

De Nationale Veiligheidsraad besliste dat vanaf 1 oktober is het dragen van een mondmasker buitenshuis niet meer verplicht is.  De basisregel is afstand houden.  Op drukbezochte plaatsen waar de veiligheidsafstand niet kan worden gerespecteerd en op specifieke overdekte plaatsen, zoals op het openbaar vervoer, in winkels of bioscopen, is een mondmasker wel verplicht, ongeacht het aantal mensen.
De Stad Kortrijk besliste om de mondmaskerplicht toch nog te behouden op een aantal specifieke plaatsen. Hieronder een overzicht.

Mondmaskers zijn verplicht in het winkelwandelgebied en op markten (incl. brocante en rommelmarkten en kermissen), aangezien dit drukke plaatsen zijn waar de afstand van 1,5 meter niet steeds kan gegarandeerd worden. Ook op grote evenementen in open lucht (bv. Depart XXL) verandert er voorlopig niets en blijft het dragen van een mondmasker verplicht. Het is bovendien nog steeds verplicht om op alle publiek toegankelijke plaatsen in open lucht een mondmasker of alternatief in stof op zak te hebben. 

De mondmaskerplicht blijft van kracht in openbare gebouwen. Je zal dus nog altijd een mondmasker moeten dragen in het stadhuis of andere openbare gebouwen van de stad (bibliotheek, musea, schouwburg, recyclageparken, ...). Er komt wel een versoepeling van de mondmaskerplicht bij plechtigheden (huwelijk, jubilea) in de trouwzaal van het stadhuis. Zodra je neerzit in de trouwzaal mag het mondmasker af tijdens de plechtigheid. Wie rondloopt (fotograaf, receptiepersoneel, ...), is wel nog steeds verplicht om een mondmasker te dragen. Ook in de hal van het stadhuis en bij het zich verplaatsen, blijft het dragen van een mondmasker verplicht. Na elke plechtigheid worden alle stoelen, banken, plexiglas en tafel telkens ontsmet. 

Winkelwandelgebied

winkelwandelgebied

Veelgestelde vragen