frank

Frank Caestecker

Woensdag 7 oktober  - 20u - Vormingplus
Worden vluchtelingen (h)erkend? Geschiedenis en actualiteit van het vluchtelingenbeleid. 

Met deze lezing wil Frank Caestecker als historicus een bijdrage leveren aan het migratiedebat. Hij biedt een langtermijnoverzicht van hoe de overheid de migratie van mensen sinds het begin van de twintigste eeuw tot de dag van vandaag heeft proberen te beheren. Mensen moesten of wilden elders hun leven uitbouwen en de overheden, in België als in Europa, wilden deze migratiestromen beheersen. Mensen laten zich echter niet zomaar in een keurslijf dwingen.

Overheden zagen zich bijgevolg genoodzaakt hun ambities bij te stellen.

De lezing staat vooral stil bij de redenen waarom de overheden een tolerantie ontwikkelden voor ‘ongenode’ immigratie.

Tickets via Vormingplus

theo

Theo de Feyter

Woensdag 21 oktober - 14u & 20u - OC Marke
Mensen en ruïnes. De geschiedenis en actualiteit van Syrië toegelicht

Archeoloog en kunstenaar Theo de Feyter stelde zijn werk al tentoon in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Syrië. In deze voordracht neemt hij je mee naar Mesopotamië, het land tussen de rivieren Tigris en Eufraat, waar Syrië deel van uitmaakt. Hij brengt een boeiend verhaal over de streek waar de eerste landbouw ontstond, de eerste steden werden gebouwd, en het schrift werd uitgevonden. Vandaar gaat het door de eeuwen heen naar de Syrische en geopolitieke actualiteit. Een persoonlijk relaas aan de hand van zelfgemaakte tekeningen, schilderijen en foto’s.

Tickets te koop vanaf 28/08 12u

Tickets 14u

Tickets 20u

jens

Jens Franssen

DEZE VOORDRACHT WERD GEANNULEERD.
Woensdag 18 november - 20u - OC Marke
Vluchten voor oorlog en chaos in het Midden-Oosten

Jens Franssen is journalist bij de buitenlandredactie van VRT NWS. De voorbije jaren trok deze historicus geregeld naar conflictgebieden in het Midden-Oosten: hij bezocht tientallen vluchtelingenkampen en sprak in Syrië, Irak, Turkije en Afghanistan met mensen die zijn teruggestuurd of nog naar Europa willen. Franssen schetst de situatie ter plaatse, tekent de geopolitieke kaart van de regio, en deelt zowel persoonlijke ervaringen als getuigenissen van de vluchtelingen die hij ontmoette. Een eyeopener!

Tickets te koop vanaf 28/08 12u.
€5 + €1 servicekost

 

anneleen

Anneleen Van Offel

Donderdag 3 december - 2Ou - OC Marke
Hier is alles veilig

Anneleen Van Offel, de huidige Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk, debuteerde in 2020 met de roman ‘Hier is alles veilig’. Daarin reist een Belgische arts door Israël, op zoek naar wat haar ex-stiefzoon Immanuel de dood heeft ingedreven. De auteur komt in haar kenmerkende meeslepende stijl vertellen over het schrijfproces, over de ontmoetingen in Israël en Palestina die tot het verhaal hebben geleid, over haar researchreizen en over schrijven over een land onder hoogspanning.

“Menselijk, intelligent, doordringend. Anneleen Van Offel snijdt met haar zinnen en gedachten door de complexiteit van een conflict en toont zo wat het betekent om alsnog een mens te blijven.” (Jeroen Olyslaegers)

Deze lezing koppelen we aan de tentoonstelling van Sander Buyck.

Tickets te koop vanaf 28/08 12u

Tickets