LeYLab

In de stadsdelen Overleie en Buda loopt ‘LeYLab', een proeftuin  rond glasvezel.

Wat is een proeftuin?

Een proeftuin is een omvangrijke verzameling van gebruikers die een product of dienst testen tijdens hun alledaagse bezigheden in hun thuis- of werkomgeving. In dit geval worden via een glasvezelkabelnetwerk de nieuwste digitale mogelijkheden uitgetest in de eigen woonomgeving.

Wat is glasvezel?

Bij een glasvezelnetwerk wordt informatie via licht doorgestuurd.

Daardoor heeft glasvezel, in tegenstelling tot de klassieke internetverbinding via koperdraden (vb. ADSL), een aantal voordelen. Glasvezel heeft wat men noemt een ‘symmetrische bandbreedte'. In de praktijk wil dit zeggen dat naast het downloaden ook het uploaden van foto's, filmpjes, ... veel sneller gaat! Dit met een superieure beeldkwaliteit. Bovendien is dergelijke verbinding veel betrouwbaarder en heeft de glasvezel een kortere delay, wat vooral bij gamers als muziek in de oren moet klinken.

Van waar komt de naam ‘LeYLab'?

De proeftuin werd gedoopt onder de naam LeYLab: Light & You Lab.

Het gaat immers om een proeftuin (‘lab') waarbij gegevens via licht door een glasvezelkabel in de buurt van de Leie (stadsdelen Overleie en Buda) worden doorgestuurd. Speciaal voor U dus!

Wat houdt het uitproberen van het glasvezelnetwerk in?

Deelnemers van de proeftuin LeYLab proberen allerhande applicaties uit via het glasvezelnetwerk. Enkele voorbeelden van applicaties zijn Vlaanderen in Beeld (audiovisueel beeldarchief van diverse omroepen en andere instellingen), de Beeldbank van Kortrijk, films uit ons filmaanbod, een zorgdienst op afstand om van thuis uit vlot te kunnen communiceren met familie, zorgverleners en anderen, en toegang tot games. Verder kunnen deelnemers hun favoriete voetbalclub, KV Kortrijk, rechtstreeks volgen of een andere voetbalmatch naar keuze.

Elke deelnemer geeft hierover feedback en kan gevraagd worden om andere applicaties of toepassingen uit te proberen.

Welke voordelen hebben deelnemers van LeYLab?

Vooreerst krijgen deelnemers de unieke kans om als eerste nieuwe technologieën uit te proberen en hun feedback te geven. Hun mening kan helpen de technologieën te verbeteren of aan te passen aan de noden van gebruikers.

Bovendien is deelname aan de proeftuin kosteloos en maken deelnemers geregeld kans op het winnen van waardevolle prijzen zoals shop-in-Kortrijk-bonnen of een reischeque.

Deelname aan de proeftuin.

Wie kan deelnemen aan LeYLab?

De installatie van een glasvezelnetwerk op Overleie en Buda is gestart. De proeftuin staat nog nu niet meer open voor iedereen.

Waar en hoe kan ik mij inschrijven?

DE INSCHRIJVINGEN ZIJN AFGESLOTEN. 

Wat gebeurde na de inschrijving... ?

In een eerste fase werd de glasvezelkabel in de straten aangelegd. De deelnemende huizen werden aangesloten. Bestaande aansluitingen van TV, telefoon en/of internet blijven onaangeroerd, ongeacht de dienstenaanbieder.

Vanaf juli 2011 zijn we dan effectief van start gegaan met het uitproberen van het glasvezelnetwerk en de applicaties.

Het einde van de proeftuin was voorzien voor december 2012. Voorlopig kon er verder getuinierd worden.

Einde januari  2015 wordt duidelijk of de glasvezelkabel nog actief blijft. MEER NIEUWS DAAROVER VOLGT SNEL.