Nieuwjaarsbrief 2017

03/01

Beste Kortrijkzanen, het jaar 2016 zit er ondertussen alweer op. We hebben geklonken op het nieuwe jaar. Vuurwerk werd afgeschoten samen met onze angsten. Een nieuw jaar, een nieuwe start, maar niet zonder terugblik.

Angst was misschien wel het meest gebruikte woord van het afgelopen jaar. 22 maart zal nog lang blijven nazinderen. Overal lazen we dat de angst niet mag zegevieren. Alsof er sprake is van winnen en verliezen. Wij tegen hen. Maar een wedstrijd is het niet. Des te meer is gebleken hoe hard wij elkaar nodig hebben en elkaars nabijheid zoeken. Er werd opnieuw ruimte gecreëerd voor het collectieve. We kwamen samen op straat om ons ongenoegen te uiten. We kwamen samen op straat om te rouwen en herdenken. Wel Kortrijk, laten we vooral dat gevoel van samenhorigheid meenemen naar 2017.

Met wantrouwen kijken we naar het wereldtoneel. Er is verandering nodig en daarvoor kijken we te vaak naar boven. Maar het is niet door te kijken naar de grote machthebbers dat er verandering zal komen. Verandering komt van onderuit. Het start in de straten. Het start met kleinschalige projecten waarin mensen elkaar terug vinden. Dat zien we ook in onze eigen stad. Kijk maar naar ‘lieve zusjes, stoere broers’. Of naar vzw Wit.h die mensen met een beperking een podium en de ruimte geeft om fantastische dingen te ontwikkelen. Of naar ons eigenste Lettertype Collectief dat meer en meer zijn plaats in de stad inneemt. Ook dit jaar doen we weer enkele literaire interventies in de stad, te beginnen met ‘Memento’ op 17 en 18 februari 2017, ons festival van het woord. Maar het blijft niet alleen bij interventies we betrekken tijdens Memento ook de glazen kiosk op de grote markt en bouwen er ons eigen schrijverslab.

Kortrijk, dat 2017 een mooi jaar mag worden. Laten we samen op straat komen, niet alleen als het slecht gaat, maar vooral als het goed gaat. Laten we samen een pint - of glas water - pakken, laten we samen de kerels naar de overwinning schreeuwen, laten we samen dansen met de studenten, maar vooral laat ons samenleven en verder bouwen aan deze mooie stad.

Thomas Jacques

Namens het Lettertype Collectief

Zie ook

Opgemaakt op: 03/01/2017

Reactie toevoegen