Woord - Hogere Graad

Woord - Hogere Graad - 3 leerjaren - 2 of 3 lesuren per week

- 1 u toneel  en/of voordracht en/of welsprekendheid + 1u repertoirestudie
- 2 u literaire creatie + 1 u repertoirestudie
  

Indien je reeds afgestudeerd bent in de middelbare graad kom je terecht in de hogere graad. Vanaf nu worden de lessen Voordracht, Toneel, Welsprekendheid of Literaire creatie gecombineerd met één uur Repertoirestudie. Gepassioneerde lesgevers maken je wegwijs in een rist tekstsoorten en genres. Gedichten worden uitgespit tot op de bodem en krijgen een extra dimensie. Teksten worden zo reëel dat je ze beleeft. De uitgelezen kans om verder te kijken dan je neus lang is, om andere dingen te leren kennen. Dingen die je zelf misschien nooit zou vinden.

In de hogere graad heb je de keuze tussen 3 opties.

In het vak Toneel leer je om bestaande teksten op een authentieke, een geloofwaardige manier op het podium te brengen.
Je verdiept je in een personage. Nog later is het tijd voor een introductie in teksttheater en schitter je in een heuse theaterproductie.

In het vak Voordracht, wordt je woordenhonger gestild. Het tekstenaanbod wordt verder uitgespit. Alle genres van de Nederlandse schrijftaal passeren de revue. Gedurende drie jaar krijg je een overzicht aangereikt van de hoogtepunten van de Nederlandstalige literatuur.

Is Toneel of Voordracht je ding niet? Zou je liever meer praktisch met taal bezig zijn? Wil je een discussie, een presentatie vorm geven en met speelplezier een interactie met je publiek opbouwen? Dat kan. Dit leer je in het vak Welsprekendheid      

Wat dacht je van Literaire Creatie?  In de cursus staat het creatieve schrijven centraal : verhalen, gedichten of toneel, geschreven met creativiteit en vakmanschap.
De cursus omvat een praktisch programma, zonder vereiste vooropleiding.  Onder begeleiding van Tine Mortier gaan de cursisten zich wekelijks drie uur lang intensief verdiepen in alles wat literair schrijven te maken heeft. De theorie wordt niet op louter academische manier onderwezen, maar altijd aan de hand van de eigen teksten, of teksten van gerenommeerde auteurs. De cursisten krijgen opdrachten en advies, en vooral veel huiswerk : lezen én schrijven.

Toneel