Landschapsontwikkeling Marionetten

 

Dit project, dat oorspronkelijk de naam Groen Lint Zuid kreeg, is het ambitieus groenproject voor Kortrijk dat zowel recreatie als ecologie beoogt. We zoeken natuurverbindingen tussen het Kennedybos, de afgedekte stortplaats aan de Bosstraat en de relictbosjes van Sint-Anna. Het projectgebied eindigt waar het stadsrandbos: Preshoekbos begint.

In deze nieuwe groenstructuur worden de typische eigenschappen van het landschap, licht heuvelachtig vol wisselende vergezichten, bewaard en versterkt. Ook aan de biodiversiteit wordt gewerkt, deze kan een duw in de rug best gebruiken. Kortrijk gaf in 2008 opdracht om hiertoe een landschapsplan te ontwikkelen dat ook de bestaande gebouwen en de omgeving van het nieuwe ziekenhuis in deze groenstructuur moet integreren.

Binnen het gebied worden wandelroutes aangelegd, fietsen kan via de stille wegen in de omgeving. Een bezoekerscentrum in het Hof te Coucx maakt wandelaars, natuurliefhebbers en fietsers wegwijs in de omgeving.

Bovenop de afgedekte stortplaats werd een paviljoen opgetrokken in de vorm van een libel. Libellen zijn immers pioniers bij uitstek en indicatoren van een goede leefkwaliteit. Van hieruit krijg je een schitterend beeld over de omgeving, bij goed weer zie je zelfs zo ver als Roeselare.

In het gebied rond Don Bosco wordt een heus speelbos aangelegd. Eerst wordt het terrein aangepast aan avontuurlijk spelen met speelheuvels en ondiepe plassen. Daarna wordt het gebied bebost en later wordt ook het geboortebos geïntegreerd. Het speelbos wordt afgezoomd door een brede sneukelhaag, waar de spelende jeugd van juni tot in het najaar heerlijke vruchten zal kunnen plukken.