Maak kans op één van de vijftig Kortrijkse eiken

Kortrijkse eik

Quercus x streimii ‘Kortrijk’

In het Gebroeders Van Raemdonckpark staat een unieke en wereldwijd erkende eikensoort die de naam van onze stad meekreeg: Quercus x streimii ‘Kortrijk’. Het gaat om een hybride (kruising) tussen een wintereik (Quercus petraea) en de donzige eik (Quercus pubescens). Deze laatste groeit vooral in zuid-Europa op kalkgrond en wordt daar veel gebruikt in de truffelteelt. In de hele wereld is er maar één exemplaar van de Kortrijkse eik terug te vinden. In 2006 werd de naam  Quercus x streimii ‘Kortrijk’ door de International Oak Society officieel geregistreerd en erkend.

De Kortrijkse eik valt op door zijn stevig blinkend groen blad met korte, ietwat gedraaide lobben en donzige bladsteel en bladonderkant. Het blad blijft groen aan de boom hangen tot begin januari. Tegen de lente is de boom kaal. De schors is donkerder en ruwer dan de zomer- en wintereik.  

Omdat kruisingen van eiken niet stabiel zijn moet de Kortrijkse eik geënt worden. De onderstam is de zomereik (Quercus robur) en deze is niet veeleisend zolang de standplaats maar niet te nat is.

De boom is niet geschikt voor kleine tuinen want hij wordt wel  12 à 18m hoog.

Dit unieke stukje natuurerfgoed in je eigen tuin? Dat kan!

We namen enthout van de boom waarmee we nieuwe Kortrijkse eiken laten uitgroeien. We voorzien 50 gratis exemplaren voor Kortrijkzanen die een Kortrijkse eik in eigen tuin willen planten. De bomen zullen beschikbaar zijn in het najaar van 2020.

Stel je kandidaat. Dat kan nog tot en met 30 juni 2019. Wie wordt geselecteerd, ontvangt begin juli 2019 een persoonlijk bericht. 

Kortrijkse eik