Vernieuwing skatepark Kooigem

Gloednieuw skatepark voor Kooigem

Na een intensief participatietraject met gebruikers en buurtbewoners heeft de Kooigemse jeugdsite een gloednieuwe invulling. Het nieuwe skatepark is afgestemd op de meest beoefende disciplines en is duurzamer, onderhouds- en geluidsarm.

Nieuwe invulling

Het skatepark Kooigem is het volgende in een reeks van nieuwe parken. Anders dan de parken Luxaplast Marke en Rollegem, opgebouwd uit lagere street-toestellen, is er in Kooigem bewust gekozen voor een park met hogere toestellen.
Dit omdat in Kooigem veel steppers en BMX-ers wonen en dit type park beter bij hun discipline past. Als materiaal is bewust gekozen voor beton. Een houten park vertoont sneller verwering en houtrot en is door de holle opbouw een klankkast die voor geluidshinder kan zorgen. In tegenstelling tot een houten park is een betonnen constructie veel duurzamer, onderhouds- en geluidsarm. De achter- en binnenzijde zijn voorzien van een mooie graffititekening.
Binnenkort komt op de achterzijde nog een klimwand.
De effectieve uitvoering van de werken startte op maandag 15 april door de firma Concrete Matters. De Nederlandse bedrijfsleider en tevens zelf skater, Stan Postmus, leverde voorheen al de renovatie van streetpark Luxaplast in Marke af. De werken namen ongeveer een maand in beslag. Alles werd ter plaatse opgebouwd en op maat in beton gegoten. Voor de
totaalopbouw (skatepark en graffitikunst) werd 51.500 euro vrijgemaakt.

Intensief inspraaktraject

Tijdens inspraakmogelijkheden die liepen vanaf zomer 2018, werd een grondige evaluatie gemaakt van spelen in Kooigem.
De focus lag op de verbetering van de skateparksite. ’t Pleintje is duidelijk een favoriete plaats om te ravotten en is bovendien veilig te bereiken.
Zo konden Kooigemse kinderen konden zich bijvoorbeeld in de zomervakantie van 2018 uitleven tijdens een speeldorp op het pleintje. Tussen het ravotten door gaven zij hun mening over het jonge leven in Kooigem én konden hun ideeën spuien over de nieuwe invulling van het skatepark. Een tweede inspraakmogelijkheid hield in dat 51 aanwezige buurtbewoners
een top drie van mogelijke nieuwe invullingen maakten, waaruit de drie meest gekozen opties werden gehaald.
Vanuit dit inspraaktraject en de visie op speelruimte vanuit de stad werd er gekozen voor een nieuwe combinatie van skatepark en een beweegruimte. Dit werd afgeklopt met een unaniem goedgekeurd ontwerp. Precies 1 jaar na het inspraaktraject wordt het skatepark geopend.

Openingsfeest

Het skatepark werd officieel geopend tijdens op woensdag 10 juli. De buurtbewoners konden deelnemen aan initiaties skate (verzorgd door Matty van SkateAcademy), step (vrijwilligers Urban Sports Park) en bike (vrijwilligers Urban Sportspark en lokale biker Theo). Sportievak vzw zorgde voor een springkasteel voor kleuters, een hindernissenparcours voor kinderen
en een boogschietinitiatie. DJ Bert Dusselier en Dj Saint Seba 39, een Markse skater, en vrijwilligers van het Urban Sports Park zorgden voor de muzikale invulling.