Kinderopvangvinder

Als (toekomstige) ouder kan je via de website kinderopvangvinder gericht op zoek gaan naar de kinderopvang die bij jou past, op basis van een aantal criteria, zoals de naam van een opvangplek, de afstand tot hun huis en de beschikbaarheid.

Je kan je zoekopdracht ook verfijnen. Je kan bijvoorbeeld opvang zoeken binnen een straal van 5 km van je woning waar je een vaste prijs betaalt, waar ze vegetarische voeding voorzien en er een tuin is. Je krijgt dan een lijst van opvangvoorzieningen die hieraan voldoen, inclusief een mooi overzicht op kaart. Via een contactformulier kan je de opvang van jouw keuze rechtstreeks contacteren. Het enige wat je dan nog moet doen is je plekje reserveren.

Ga naar de opvangvinder

Inclusieve kinderopvang

Iedereen is welkom in de kinderopvang, dus ook kinderen met een specifieke zorgbehoefte. Net als andere kinderen, willen ze spelen met vrienden en nieuwe dingen ontdekken. Hun ouders kiezen vaak bewust voor de opvang van hun kind tussen andere kinderen die geen specifieke zorgbehoefte hebben. Dit is inclusieve kinderopvang. Ook voor de kinderen met een specifieke zorgbehoefte wil de Vlaamse Overheid dat de ouders binnen een redelijke afstand een kinderopvangplaats kunnen vinden. De Vlaamse overheid maakte daarom budget vrij voor inclusieve kinderopvang van kinderen met een specifieke zorgbehoefte. Met deze middelen werden onder meer 16 Centra voor Inclusieve Kinderopvang gestart.

Eén van de erkende initiatieven ligt in Kortrijk: Kinderdagverblijf Auricula. Dit kinderdagverblijf moet in eigen opvanglocaties inclusieve kinderopvang realiseren maar ook de expertise rond het werken met kinderen met een beperking in andere opvanginitiatieven ondersteunen. Zoek je opvang? Surf dan eerst even naar de kinderopvangvinder. Met specifieke vragen rond opvang kan je hier ook terecht.