Kabien

Tijdens de stadsdebatten 'Kortrijk 2025' ging de stad in gesprek met haar inwoners over de toekomstvisie voor ruimte en ruimtegebruik in onze stad.
De stad houdt de dynamiek van de stadsdebatten vast en richt Atelier 2025 in. In dit infopunt/expositieruimte in de oude gebouwen van Sint-Vincentius, worden lopende projecten en de resultaten van de stadsdebatten permanent getoond.
De stad wil ook samenwerken met andere initiatieven die het debat rond onze stad op een actieve manier kunnen open trekken.
Zo helpt de stad via Atelier 2025 de tijdelijke plaatsing van 'Kabien' faciliteren. Deze markante installatie – een modulaire woonunit ontworpen door het Kortrijkse bedrijf Kabien –  zal de Kortrijkzanen uitdagen om na te denken over alternatieve woonvormen.

De vragen die iedereen bezig houden 

Wat hebben we nodig om kwalitatief te wonen? Welke functies en hoeveel oppervlakte hebben we nodig om comfortabel te wonen? Kan dit evolueren in de tijd?  Heeft elke woning een tuin nodig of zijn de parken de tuinen van de toekomst? Kunnen bepaalde functies gemeenschappelijk gemaakt worden? Kunnen tijdelijke woningen dienen als zorgwoning? Of als betaalbare starterswoning? Kunnen nieuwe woonvormen nieuwe bewoners aantrekken of studenten na hun studies in de stad houden? Maar ook: kunnen bepaalde ruimten multifunctioneel ingezet worden? Kunnen modulaire systemen oplossingen bieden voor tijdelijke of evoluerende ruimtevragen?

De stad wil over deze, en nog veel meer vragen in dialoog gaan met de bevolking.

Atelier Kortrijk 2025:  samen werken aan onze stad

Atelier Kortrijk 2025 heeft als doel informatie, communicatie en open gesprekken rond stadsprojecten in Kortrijk. Het atelier dient enerzijds als infopunt en expositieruimte waar de lopende projecten en de resultaten van het stadsdebat permanent getoond worden. Verder wordt het ter beschikking gesteld voor workshops, projectpresentaties en inspraakvergaderingen. Ook ontwikkelaars kunnen hier hun projecten tonen en toelichten. Met ander woorden: Atelier Kortrijk 2025 wordt een werk-, praat- en denkplek voor stad, inwoners en stakeholders.

Binnen het concept van actief (na)denken en doen (na)denken wil Atelier Kortrijk 2025 via o.m. Kabien het gesprek rond hoe we willen wonen in de toekomst aanwakkeren.

FutureNow Kabien:  eyecatcher als gespreksstarter

7,5 miljard mensen vandaag, 10 miljard of meer tegen 2050. Zoveel zielen lopen er rond op onze aardkluit. Zoveel mensen hebben een dak boven hun hoofd nodig. Hoog tijd dus om na te denken over diverse woonvormen. Ook Kortrijk denkt mee.

De “FutureNow Kabien” is een modulaire woonunit van 38m², ontworpen door het Kortrijkse bedrijf Kabien, die vanaf 15 mei tijdelijk een plaats krijgen op de hoek van de Burgmeester Lambrechtlaan en de Meensesteenweg.

Ook onze stad zal de unit gebruiken voor diverse activiteiten. Wat denk je van een experimentje waarbij iemand enkele dagen Kabien 'proefwoont'? Of een jonge starter die de mogelijkheden van Kabien test als gedeelde woon/werkruimte?

Je bent van harte uitgenodigd op het openingsevent op dinsdag 15 mei om 19 uur. Er komen ook bezoekmomenten voor het grote publiek. Hou daarvoor zeker onze andere kanalen in de gaten.

Bekijk de 3D-voorstelling