Hoeve te Coucx zoekt zomerse invulling

Hoeve te Coucx is als bezoekerscentrum de uitvalsbasis voor het ecologisch stadsgroen Marionetten. Het groene lint dat ondertussen ruim 60 hectare groot is, verbindt het Kennedybos met het Preshoekbos waarbij de hoeve de centrale ontmoetingsplaats bij uitstek is.

De stad wil hierop verder inzetten en stelt de hoeve ter beschikking voor een zomerse creatieve invulling. Iedereen met een idee kan vanaf 8 mei zijn concept indienen.

Historische opwaardering

De hoeve dateert uit de 15e eeuw en is beschermd als monument. Het hoofdgebouw is volledig gerestaureerd in 2010. Het doet sindsdien dienst als bezoekerscentrum, waar wandelaars, natuurliefhebbers en fietsers wegwijs worden in het omliggende groen. Rond de hoeve Te Coucx ligt een boomgaard, vlinderweide en hooiland. Aan de hoeve kan je parkeren en vlakbij ligt het ecoduct waar dieren oversteken tussen het Kennedybos en het stadsgroen. De afgelopen jaren was het bezoekerscentrum enkel toegankelijk tijdens tentoonstellingen of gegidste wandelingen. Om dit gebouw opnieuw op te waarderen en het stadsgroen een extra troef tijdens de zomer te bieden, zoekt de stad een tijdelijke invulling. Het gebouw is,  afhankelijk van het concept, meteen bruikbaar. Er is voor de nieuwe tijdelijke uitbaters dus geen renovatie nodig, ze hoeven enkel de inrichting voor hun rekening te nemen.

Met het AZ vlakbij en de vele wandelaars is het de ideale locatie voor een horeca invulling.
Waarom geen leuke lunch aanbieden? Kandidaten kunnen hun interesse al tonen door een mailtje te sturen naar hoevetecoucx@kortrijk.be.

Omgeving

Stadsgroen Marionetten is 60 hectare natuurgebied die het Kennedybos verbindt met het groeiende Preshoekbos, op een steenworp van het stadscentrum. Een nieuw stuk natuur, midden in jouw stad. Ideaal om een frisse neus te halen, de benen te strekken, tot rust te komen of heerlijk te ravotten.
Het is een geheel van boskanten, water, groene open plaatsen en weilanden. Het stadsgroen bestaat uit verschillende ‘landschapskamers’, die de jongste jaren systematisch werden beplant of ecologisch beheerd. Het geheel groeit uit tot een open groen gebied, afgewisseld met bomen. Het natuurgebied is evenwel een plaats voor recreatie. Kinderen kunnen ravotten op de speelheuvel en in het speelbos thv Don Bosco en er zijn verschillende fiets- en  wandelroutes. De ontwikkeling van het stadsgroen Marionetten is nog volop bezig. Je kan alle landschapskamers al bezoeken, maar een aantal plekken zijn nog niet ingericht. Tegen 2018 zijn alle inrichtingswerken achter de rug. De uitvalsbasis bij uitstek voor een ontdekkingstocht is het bezoekerscentrum Hoeve Te Coucx.

Een creatieve invulling van hoeve Te Coucx moet een extra troef betekenen voor bezoekers. Dit met aandacht voor kindvriendelijkheid en een relatie met het stadsgroen.

Timing

De stad stelt de hoeve ter beschikking van juli tot oktober. Het lastenboek verschijnt op het schepencollege van 7 mei. Kandidaten zullen kunnen inschrijven vanaf 8 mei tot 1 juni. Begin juni komt een jury samen om de winnaar aan te duiden.
Het is niet de bedoeling van de stad om geld te verdienen met de tijdelijke verhuur, maar om een extra parel te creëren in de buurt. De huurprijs zal dan ook laagdrempelig zijn.

Download het lastenkohier (pdf)