het Erasmus+ project EARTH

Kindergarten VRTEC Dobrna

Bezoek aan Slovenië

Vorige week brachten juf An juf Inès en de directeur een bezoek aan de partnerschool in Slovenië. Na een korte tussenstop in de hoofdstad Ljubljana, zetten ze koers naar Dobrna.

Onze partnerschool VRTEC Dobrna is een “Kindergarten”. Die combineert een “crèche” met een kleuterschool. Men ontvangt er peuters en kleuters van 1 tot 6 jaar. De Kindergarten is het hele jaar geopend. Enkel op officiële feestdagen die op weekdagen vallen is de Kindergarten gesloten. De Kindergarten wordt georganiseerd en gefinancierd door de gemeente/stad.

 

In VRTEC Dobrna telt men 220 kinderen, die verdeeld zijn over 7,5 groepen. Elke groep staat onder de leiding van een kleuterleidster, geholpen door een assistent.

De kinderen kunnen heel vroeg op school aankomen. Om 7:45 gaan ze naar hun respectievelijke groepen en wordt er samen ontbeten. Ook een middagmaal én een vieruurtje worden door de school voorzien. Ouders betalen een bedrag per kind en per maand, afhankelijk van het inkomen.

De Kindergarten ligt in een prachtige, groene omgeving. De Kindergarten zet volop in op “outdoor education” en de kinderen vertoeven dan ook veel buiten. Elke week gaan ze naar het bos, dat vlakbij ligt. En zo leren ze op jonge leeftijd dat “slecht weer niet bestaat, maar enkel slechte kledij”.

 

We brachten ook nog een bezoek aan de lagere school en aan een Kindergarten in de stad Celje. Ook daar kan men genieten van een mooie, groene omgeving.

Het werd een leerrijke ervaring en we kwamen met tal van ideeën terug naar Kortrijk!

Bezoek Slovenië

In de week van 8 mei gaan juf An (Kooigem), juf Inès (Blauwe Poort en Kooigem) en de directeur op bezoek naar onze partnerschool in Slovenië.

Samen met de collega's uit Cyprus gaan ze ervaringen uitwisselen over het project. De thema's van het project zijn"zorg voor de aarde" en "kleuters leren duurzaam handelen". Het is het slotbezoek van het project, dat in juni ten einde loopt.

Het wordt vast en zeker een leerrijke ervaring!

Wereldwaterdag

Wereldwaterdag

Vandaag is het Wereldwaterdag. We besteden aandacht aan water en leren de kinderen zorgzaam met water om te springen. Dat doen we ook in de partnerlanden.

Vandaag zagen de kinderen elkaar nog eens terug ter gelegenheid van Wereldwaterdag en zongen ze een lied voor elkaar!

Tot de volgende keer!

earth

Erasmus+ project EARTH

Europese delegatie op bezoek!

Op dinsdag 27 september kwam een Europese delegatie op bezoek, samen met EPOS (= het Nationale Agentschap voor Vlaanderen inzake Erasmus+ projecten ).

De delegatie bestond uit mensen die verbonden zijn aan het onderwijs. Ze kwamen uit maar liefst negen verschillende landen afgezakt, vooral uit Centraal en Noord- Europa.

De directeur gaf toelichting bij het Erasmus+ project van de Gemeentelijke Basisschool “EARTH”. Daarin leren onze oudste kleuters over duurzaamheid, de klimaatproblematiek én ze leren duurzaam handelen.

Nadien gaf Linda van MOS- Vlaanderen (Milieuzorg Op School) een korte uiteenzetting over de verschillende KaMOShibaiverhalen voor het basisonderwijs die MOS- Vlaanderen creëerde. In elk verhaal wordt een ander aspect behandeld (zoals klimaatopwarming, plastieksoep, …). Elk delegatielid kreeg bovendien een KaMOShibaiverhaal als geschenk, om te gebruiken in de eigen school.

Daarna mocht de ruime delegatie in de klas meemaken hoe juf Caroline een KaMOShibaiverhaal aan de kleuters vertelde.

Het werd een boeiende namiddag met niets dan tevreden gezichten.

De delegatie was zeer enthousiast. Iedereen was vol lof voor de aanpak van het project én voor de nieuwe inzichten. Een pluim dus voor het hele schoolteam en MOS- Vlaanderen!

https://www.mosvlaanderen.be/

https://www.epos-vlaanderen.be/

Bekijk hier de foto's

Bezoek Cyprus mei 2022

Op maandagmorgen werden we traditioneel ontvangen in het kleine fijne schooltje in Limassol. We ontmoetten daar opnieuw onze collega’s uit Slovenië. De kinderen zetten hun beste beentje voor met een dans- en muzikaal optreden rond het thema “Save the world”. We namen een kijkje in het schoolgebouw en snoven de klaswerking op. Daarna kregen we wat uitleg over de ecologische problemen en oplossingen in Cyprus.

Op dag 2 werden we ontvangen door de inspectrice van de school. We genoten van een prachtig theaterstuk ‘Terra is ill’ gespeeld door personeel en kinderen. De kinderen van een nabijgelegen lagere school kwamen hun presentatie “World Restart” (plastic recycling project) voorstellen aan de groep.

Dag 3 snoven we wat Cypriotische cultuur en geschiedenis op. We bezochten het Akrotiri milieueducatiecentrum, Kolossi kasteel, Aprodite baai en Apollo’s heiligdom. Tijdens de bezoeken was er een levendig professioneel debat.

De 4de dag woonden we een lesje bij in de klas van juf Eleni (oudste groep) over recycleren en sorteren van afval. Hun werkmethodiek sluit heel erg aan bij die van onze kleutergroepen. Daarna presenteerde elk land hun werkmethode rond het thema ‘Save the world’. Tot slot gingen we aan de slag met de kleuters en plantten we wat kruiden. We kwamen samen tot het besluit dat de zorg voor onze aarde van cruciaal belang is. Ook onze jonge kinderen spelen daarin een grote rol. Jong geleerd is oud gedaan!

Bezoek België oktober 2021

Deze week kwamen leerkrachten uit onze partnerscholen op bezoek in het kader van het Erasmus+ project EARTH. Uit Cyprus mochten we twee mensen verwelkomen, uit Slovenië drie. Het werd een leerrijke uitwisseling van activiteiten en ideeën. De ploeg van MOS Vlaanderen (Milieuzorg op School) kwam maandag toelichten hoe je kan werken met KaMOShibaiverhalen in de klas.

Ons schoolteam deed dit reeds tijdens de projectweek en het was dan ook interessant om werkjes, resultaten te kunnen presenteren aan onze partnerscholen. Maandagavond werd de ploeg dan verwelkomd op het Stadhuis door de Schepen van Onderwijs, mevrouw Kelly Detavernier. Op dinsdag kwam Djapo op zijn beurt vertellen over hun aanpak van de thema’s klimaat en duurzaamheid. Op woensdag waren we te gast in de Warande en lichtte men vanuit de Stad Kortrijk een hele reeks initiatieven toe die reeds ondernomen worden voor “Kortrijk klimaatstad”. In de namiddag volgde een fietstocht om verschillende “groene speelplaatsen” te bezoeken. De directeur van de school uit Cyprus gaf meteen het goede voorbeeld. Nadat ze 35 jaar niet meer had gefietst, fietste ze woensdag gezwind mee. En hielp zo meteen mee aan een iets duurzamere wereld! Onze kinderen leerden hun eerste woordjes Sloveens en Grieks en plantten zelf klein fruit aan. Volgend jaar zullen ze kunnen snoepen van frambozen, aalbessen (wit, rood, zwart) en braambessen! Het project loopt nog tot juni 2023 en de scholen delen hun informatie met elkaar via een gesloten digitaal platform: eTwinning. Het was alvast een boeiende week! Het volgende uitwisselingsbezoek staat gepland in mei 2022. Dan gaan enkele leerkrachten op bezoek in Cyprus!

Bekijk hier de foto's