Hoe wil jij de openbare verlichting 's nachts?

Je kan hieronder stemmen vanaf maandag 9 oktober 8 uur.
De stelling
We wijzigen de uren van de openbare verlichting. Momenteel is deze gedoofd (op bepaalde locaties) van zondag tot en met donderdag tussen 23 en 6 uur. Waar geef jij de voorkeur aan?
- Doof de verlichting van zondag tot en met donderdag tussen 23 en 5 uur.
- Laat de verlichting de hele nacht branden.
Wat is het digitaal referendum?
Met het digitaal referendum krijgen inwoners een actieve en doorslaggevende stem over een bepaald onderwerp. Dit jaar beslist de Kortrijkzaan over het al dan niet doven van de openbare verlichting tijdens de nacht. De 4de editie loopt van maandag 9 oktober (8 uur) tot en met zondag 15 oktober (16 uur).
LET OP: Enkel Kortrijkzanen die 16 jaar of ouder zijn kunnen deelnemen aan de stemming.

Infomoment 11 oktober
Kom op woensdag 11 oktober om 19.30 uur naar het studentenrestaurant The Cube van Hogeschool VIVES (Doorniksesteenweg 145). Boeiende sprekers van Fluvius, Stad Kortrijk, Politiezone Vlas, Natuurpunt en de VUB vertellen je meer over veiligheid, openbare verlichting, klimaat en de financiële impact. Stel je vragen aan de experts en geniet achteraf van een drankje.
Aanleiding
In het najaar van 2022 werd de openbare verlichting gedoofd van zondag tot en met donderdag tussen 23 en 6 uur. De hoge energieprijzen lagen aan de basis van deze keuze. Belangrijke gewestwegen, de R36, gevaarlijke kruispunten en de kernen van de deelgemeenten en het stadscentrum bleven wel de hele nacht verlicht omwille van hogere verkeersintensiteiten en veiligheidsredenen. Het plan van waar wel en waar niet gedoofd wordt vind je terug op www.kortrijk.be/openbareverlichting.
Momenteel is 30% van de straatverlichting LED-verlichting. Het voordeel van LED is dat het veel minder verbruikt en dat deze vorm van verlichting gedimd kan worden. Tegen eind 2028 zou Fluvius het volledige Kortrijkse grondgebied aanpakken. Tijdens de nacht kan de straatverlichting dan overal gedimd worden.
In afwachting van deze verledding, leggen we de stelling voor aan de Kortrijkzanen, want de meningen zijn heel verdeeld. De voorstanders van gedoofde verlichting wijzen op budget en klimaat. Wie de verlichting terug aan wil, denkt voornamelijk aan betere zichtbaarheid en een groter veiligheidsgevoel.
Enkele cijfers op een rijtje:
Financieel
-
Verlichting uit: € 44.000 extra per jaar (uurtje langer licht)
-
Verlichting aan: € 343.000 extra per jaar
-
Energieverbruik zal dalen door verdere omschakeling naar LED
-
De kostprijs is afhankelijk van de energieprijzen van het moment
Natuur
-
Verlichting uit: 170 MWh extra = 64.770 kg CO2 (dit is wat 2.591 bomen kunnen verwerken op jaarbasis)
-
Verlichting aan: 1.320 MWh extra = 502.920 kg CO2 = 20.117 bomen
-
Verlichting uit: dieren (en mensen) behouden gezond dag/nacht ritme, natuurlijk bioritme blijft behouden
-
Verlichting aan: dieren (en mensen) raken verward (te vergelijken met een jetlag)
Veiligheid
-
Data van de politie toenen aan dat het aantal verkeersongevallen, auto- en woninginbraken gelijk bijven.
-
Kleine ongevallen (denk aan struikelen of vallen met de fiets) worden niet aangegeven bij de politie, we hebben dus ook geen zicht of hier een stijging is of niet.
-
Onveiligheidsgevoel stijgt wel, dit merken we aan de 109 meldingen via 1777. Studies wijzen uit dat een verminderde zichtbaarheid voor een verhoogd onveiligheidsgevoel zorgt.
Hulp nodig bij het stemmen?
Je kan elke werkdag tijdens de openingsuren stemmen in de (buurt)bib, ontmoetingscentra, wijkcentra en het stadhuis. Een medewerker helpt je daar graag. Ook zijn er digipunten waar je gratis gebruik kan maken van een computer en wifi, op bepaalde momenten zijn er vrijwilligers aanwezig die je kunnen helpen bij het stemmen. De locaties en tijdstippen kan je terugvinden op www.kortrijk.be/digipunt.
Heb je nog vragen? Bel of mail naar 1777.