Detentiehuis - infomoment op dinsdag 26 oktober om 20u00 in Vives

UPDATE: 

Omwille van de talrijke inschrijvingen, de huidige coronacijfers en de mogelijke verstrenging van de coronamaatregelen, heeft het stadsbestuur beslist om uit te wijken naar een grotere locatie waar het gemakkelijker is om afstand van elkaar te houden. 

Het infomoment zal daarom plaatsvinden in het forum van de hogeschool VIVES, Doorniksesteenweg 145 te Kortrijk. 

Er zal gevraagd worden om een mondmasker te dragen. De stad zal deze ook voorzien.

Een detentiehuis is geen gevangenis 

De federale regering wil investeren in detentiehuizen. Het gaat uiteraard om gesloten instellingen waar je niet zomaar binnen of buiten kunt lopen en waar op kleinere schaal (20 à 60 personen) mensen die veroordeeld zijn tot een korte gevangenisstraf van maximum 3 jaar - en dus een laag veiligheidsrisico hebben - hun straf uitzitten en individueel begeleid worden. Gedetineerden die zich misdragen in een detentiehuis vliegen naar de gevangenis. Veroordeelden voor zedenfeiten en terreurmisdrijven komen nooit in aanmerking voor plaatsing in een detentiehuis.

Detentiehuizen werken in de strijd tegen recidive. We zien dat gedetineerden die uitstromen uit kleinschalige detentie minder hervallen. Dit blijkt uit ervaringen in Scandinavië.

Detentiehuizen zijn qua aanpak vergelijkbaar met transitiehuizen. Zo’n transitiehuis bestaat nu al in Mechelen. Dat is een instelling waar gedetineerden in de laatste fase van hun straf door een team van coaches worden begeleid. Na twee jaar ervaring zien we dat kleinschalige detentie werkt zonder overlast voor de buurt. Gedetineerden zetten er zich in ten dienste van de samenleving. Zo stonden ze in voor het onderhoud van de tuin van het aanpalende woonzorgcentrum.

Detentiehuizen onderscheiden zich verder van een gevangenis doordat gedetineerden intensief worden begeleid. De federale overheid zal hiervoor samenwerken met de stad Kortrijk. Ook de buurt en onderwijsinstellingen worden betrokken. Er worden projecten uitgewerkt waarbij gedetineerden bijvoorbeeld gemeenschapsdienst voor de stad kunnen uitvoeren.

Via een detentiehuis worden gedetineerden begeleid naar een job nog voor ze vrijkomen. Op die manier kunnen ze hun leven weer op de rails te krijgen. Bovendien zijn er heel wat bedrijven in de buurt die hun vacatures niet ingevuld krijgen en die we in contact gaan brengen met het detentiehuis.  

Schrijf je in voor het infomoment op dinsdag 26 oktober om 20u00 in Vives

Je kan inschrijven tegen maandagavond 25/10 om 17u00.