Nieuws

groepsfoto winnaars Essa Awards 2023

Winnaar ESSA-Awards!

Op 16 november 2023 won de nieuwe Deelfabriek van Kortrijk in de Kroatische hoofdstad Zagreb de prestigieuze Europese prijs voor sociale dienstverlening. Deze jaarlijkse prijs gaat uit van het European Social Network (ESN) en Kortrijk won in de categorie 'sterke samenwerkingen'.

De Deelfabriek moest het opnemen tegen zeven andere projecten uit Denemarken, Polen, IJsland, Malta, Zweden, Italië en Spanje.

De Deelfabriek springt in heel Europa in het oog door de unieke samenwerking tussen het sociale beleid van de stad, 14 zeer diverse vrijwilligersinitiatieven, een nieuwe leerwerkplaats voor kwetsbare wernemers, een tweede vestiging van Mini-VORK en de sociale dienstverlening van het OCMW. Het is bovendien de plaats waar het sociale en ecologische samenkomen in een schitterend erfgoedpand, met name de geklasseerde oude brandweerkazerne (1940) in de buurt van de Sint-Antoniusstraat.

Voor de categorie ‘samenwerking’, waarvoor de Deelfabriek deze prijs ontvangt, werden lokale en regionale projecten genomineerd die lokale overheden, sociale diensten, private en vrijwilligersinitiatieven verbinden en zo voor vooruitgang zorgen voor alle mensen, maar in het bijzonder gezinnen in een kwetsbare situatie.

Per categorie werd de winnaar gekozen via een professionele jury en online stemming. Zij deelden elk 50% van de punten uit.

Kortrijk ontving de prijs ook omwille van de verbinding tussen innoverend sociaal beleid en de herbestemming van beschermd onroerend erfgoed. Ook het aspect van wijkverbetering kon de jury bekoren.

Bedankt aan iedereen die voor de Deelfabriek gestemd heeft!

Deelfabriek

THERE'S SOMETHING IN THE AIR

In het hoogste punt van de Deelfabriek kan je het lichtkunstwerk ‘THERE'S SOMETHING IN THE AIR’ van Sandra E. Blatterer (°1978, Wenen) bewonderen.

De site was vroeger de voormalige brandweerkazerne van Kortrijk. De lichtsculptuur heeft een plaats gekregen in de toren, daar werden de brandslangen gehangen om te drogen.

Het kunstwerk is tot stand gekomen via een participatietraject met de buurt. Samen werd er “geschreven met licht” en is Sandra Blatterer tot dit kunstwerk gekomen. Met de lichtsculptuur willen we een baken en herkenningspunt zijn in de stad tijdens de donkere uren. Ontdek meer over de lichtsculptuur

UiTPAS

UiTPAS

De UiTPAS is een kaart waarmee je voordelen kan krijgen en punten sparen bij vrijetijdsorganisaties. Als je deelneemt aan cultuur-, sport- of ontspanningsactiviteiten in Kortrijk kan je punten sparen en omruilen voor voordelen, kortingen of cadeaus (o.a. gratis tickets, gadget,…).

Deelfabriek is partner van de UiTPAS. Enerzijds kan je een punt sparen bij speciale activiteiten of workshops. Anderzijds gebruiken de winkels de UiTPAS om het tarief te bepalen. Op de UiTPAS staat vermeld of je recht heb op sociaal tarief. Zo krijg je korting bij een lidmaatschap of krijg je een gratis pakket met ruilbonnen.

Ontdek de verkooppunten van de UiTPAS. Vergeet geen klevertje van de mutualiteit als je verhoogde tegemoetkoming hebt. De UiTPAS kaart kost eenmalig € 3 p.p. Voor mensen met sociaal tarief is dat € 1 p.p.

.