Over De Grote Verleieding

De Grote Verleieding

Feest in stad en regio na 20 jaar Leie werken

Za 23 mei tot zo 27 september 2015

Kortrijk, stad aan de Leie
In 2015 zijn de Leiewerken zo goed als voltooid. Sinds 1995 is de rivier verbreed en zijn zeven nieuwe bruggen gebouwd. Het resultaat: een metamorfose van de stad in een schitterende combinatie van architectuur en groen. Met vrijplaatsen voor wonen, werken, studeren, horeca, ontmoeting, sport en cultuur. Terwijl Kortrijk deze troeven nu voluit kan uitspelen, herstellen ook de andere Leiegemeenten in de komende jaren hun contact met de rivier. Tijd voor een zomers feest met de Leie in de hoofdrol: DE GROTE VERLEIEDING. Van 23 mei tot 27 september 2015.

Een organisatie van Stad Kortrijk, Waterwegen en Zeekanaal NV en Intercommunale Leiedal.
Een breed partnership in de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en met Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa.

De hoogtepunten

Opening

Zaterdag 23 mei - 22u - Budabeach Kortrijk
Een spetterend spektakel vol muziek, vuur en water. Een compositie voor scheepshoorns geeft het startschot. Drummers op olievaten doen de fietsbrug op zijn grondvesten daveren. Videokunstenaars laten de Collegetoren wegsmelten in de ‘Golden River’. En als klap op de vuurpijl: een veertigkoppig orkest en een brandende boot! Een spektakel Made in Kortrijk. Daarna feest langs de Leie en in de stad.
De opening is meteen ook de start van SINKSEN15, hét stadsfestival van Kortrijk.

Metamorfosen, een klare kijk op de Leie

Zaterdag 23 mei - zondag 27 september - Texture en 30 locaties in de Leie-vallei

Een combi van een documentaire interactieve tentoonstelling over verleden, heden en toekomst van de Leie én een wandel- en fietsparcours langs 30 markante historische plekken en inspirerende toekomstprojecten tussen Comines-Warneton en Wielsbeke. Op elke plek zorgt een 2m hoge scheidsrechterstoel voor een Uitkijk op de Leie en geeft de passant een inkijk op de site vroeger, nu en in de toekomst. (zie voorbeeld stoel als bijlage)

Flux, kunstroute langs de Leie

Zaterdag 4 juli - zondag 27 september - Broelkaai 6, Texture en 10 locaties langs de Leie Kortrijk
Sinds eeuwen inspireert De Leie kunstenaars. Wat is precies de aantrekkingskracht van deze 202 kilometer lange rivier? Flux legt de link tussen historische Leieschilders, hedendaagse kunstcreatie en speelse installaties langs de Kortrijkse Leieboorden met werk van Filip Dujardin, Elke&Bruno, Mr Make-Do, Peter De Cupere, We Became Aware en Zhang Kechun. Them Sculptures kleedt vanaf 11 juli de Fietsersbrug aan met ‘Rhizome’, een fijnmazig netwerk van touw en licht.

De Grote Verleieding is ook gangmaker voor meer tentoonstellingen rond de Leie en water  met o.m. ‘Ophelia’ in Marktstraat 100, Harelbeke en ‘Dr. Valcke’ bij Wit.h in Kortrijk. 

Studiedag / Congres Blue Line District (werktitel)

Nader te bepalen datum in september - Budafabriek Kortrijk
De Grote Verleieding die inzet op de Leie en water kan niet zonder een reflectie over waterduurzaamheid. Negen stellingen over duurzaam omgaan met water in de huishoudens, de industrie en de wereld zetten wetenschappers, kunstenaars, ondernemers en bewoners aan tot het zoeken naar creatieve oplossingen. De resultaten worden gepresenteerd in het voorjaar 2016. Op de studiedag verschijnt ook een publicatie over 20 jaar Leiewerken en stadsontwikkeling. 

Urban Waves

Het wordt een indrukwekkende combinatie van een muziekfestival met Belgische topacts  en aanvullend de Europese top in heel wat spectaculaire Urban Sports. 
De Leiesite wordt het toneel voor skateboarden, bmx-en, slackline, freerunning, klimmen en wakeboarden op en rond de Leie.  De line-up van het muziekfestival wordt later bekend gemaakt. 

Partnerprojecten

Zeven projecten van private organisaties versterken het kernprogramma:
- Samo Pravo, ‘Beyond The Golden River’, film - première: do 11 juni - Budascoop, daarna op
  toernee
- Wit.h, ‘Dr. Valcke’, tentoonstelling - za 20 juni-zo 5 juli - Sint-Amandslaan 26 en

  Overleiestraat 1
- Theater Antigone, ‘Duikvlucht’ - za 27 juni-zo 5 juli - site Sabbe Kuurne, daarna naar
  RUHR Biënnale
- Respiro dell’arte, ‘Muzikale picknick’ - za 22-zo 23 augustus - ex-Broelschoolsite
- Summerscreen, ‘’Drijvend Huis’, soundtracks - vr 11-zo 13 september - Wikingerpad
- Kunstencentrum BUDA, ‘Overlanding’, theaterboot - vr 11-zo 20 september -
  Driekerkenstraat Bissegem
- Vorming Plus, ‘Waterlagen’, audiowandeling - za 23 mei-zo 27 september - Leie
  Kortrijk-centrum

De Leie is van jou!

Zeventig projecten van bewoners

De Grote Verleieding geeft de rivier feestelijk terug aan de bewoners. Kortrijk lanceert in november 2014 een grootschalige projectoproep naar zowat alle groepen van de bevolking, buurten en deelgemeenten om zelf initiatief te nemen op en rond ‘hun’ Leie. 

Het resultaat is verbluffend. Er worden meer dan 70 projecten ingediend. De Leie wordt het decor voor een ‘drijf in’-filmavond, een ‘bikini bootcamp’, een regatta, een vinkenzetting, een salsa-avond, een skeelertocht, een weggeefmarkt, een dag van de geletterdheid, een stadsherderin, een folkbal, een interculturele oversteek, natuurwandelingen, dans en muziek.

Ook de stadsdiensten en private organisaties dragen hun jaarlijks evenement speciaal op aan de Leie: Sport@kortrijk, Dag van het Park, Kortrijk Congé, Zomercarnaval, Rijwoningenwandeling, Open Monumentendag, Autovrije Zondag, Seizoensopening Schouwburg, De Letterzetter, …

Leie-picknicks, gezelligheid troef!
Zondag 24 mei - zondag 20 september – van Armentières tot Wielsbeke

Dé rode draad in de samenwerking tussen de Leiegemeenten. Een ketting van 15 zondagse picknicks of barbecues in een combi tussen uitgelezen (ongekende) Leieplekken, streekproducten en animatie. Elke gemeente vult de picknick zelf in. Op diverse picknicks meert de Vrijboot van sociaal-artistieke werkplaatsen Wit.h & De Figuranten aan.

Boottochten
Toerisme Kortrijk biedt een aantal heerlijke arrangementen aan tijdens de weekends: kanovaren ‘Kortrijk by water’, sloeptochten ‘Manten en Kalle’ en watertaxi ‘Blue Velvet’.

En nog meer
Natuurwandelingen, demonstraties, meetings, tentoonstellingen e.v.a.

 

Achtergrond

Kortrijk is een creatieve en ondernemende stad waar jong talent gekoesterd wordt.  Wie Kortrijk bezoekt, wordt onweerstaanbaar aangetrokken door de Leie. Je vindt er de Broeltorens - de eeuwenoude stoere stadswachters-, Texture - museum van Vlas & Leie en uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers- en de Budafabriek - bakermat van de creatieve maakeconomie in de regio. In Kortrijk grijpt ook de Biënnale Interieur plaats, één van de mooiste designbeurzen in de wereld.

Perscontact
B.ad, communicatie- en reclamebureau
Koen Duyck
Westlaan 159
051 24 17 86 – koen_duyck@bad.be