FLUX

       

KUNSTROUTE LANGS DE LEIE

Rivieren zijn van vitaal belang voor de ontwikkeling van een stad of regio. Naast de economische en logistieke meerwaarde van een goede ligging aan het water bepaalt een waterweg de eigenheid van een streek. De rivier verbindt steden, het water voert aan en vloeit weg. De stroom of flux verbindt, begrenst en geeft rust. Hoe komt het dat de Leiestreek zo bepalend is voor de Belgische kunstscène? Is de Leie van onmisbare betekenis bij de ontwikkeling van kunst of is ze de toevallige bindende factor tussen verschillende generaties kunstenaars en kunstliefhebbers? Wat is de aantrekkingskracht van deze 202 kilometer lange rivier?  Met Flux bieden kunstenaars een antwoord op deze vragen en laten ze het publiek volop genieten van de vele facetten die de Leie te bieden heeft. Voor de artistieke keuzes van deze kunstroute gaan de curatoren uit van twee basisprincipes:

De Leie, ontmoetingsplek voor artiesten en vreemde vogels:
De Leie is een plek van feest, ontspanning en bijzondere architectuur. Filip Dujardin gaat op een speelse manier om  met de architectuur van de Collegetoren. Elke & Bruno laten de bezoekers actief gebruik maken van hun houten velodroom. In de Broeltoren onstaat er interactie tussen de kunstenaars van Mr. Make-Do en het publiek.

De Leie, slagader van de Belgische kunst: 
Kunst in de Leiestreek gaat veel verder dan “Latemse Scholen”. Tussen 1860 en vandaag werd en wordt nog steeds volop geëxperimenteerd. De tentoonstelling in Broelkaai 6 neemt de bezoeker mee in een verhaal van 150 jaar kunst en creatie met de Leie als rode draad. Een verrassende tentoonstelling met sleutelfiguren zoals Xavier De Cock, Gustave Van de Woestyne en Gustave De Smet, Roger Raveel , Raoul De Keyser maar ook verhalen over de Kunstwerkstede De Coene, Buda Kunsteneiland en met hedendaagse interventies van onder meer Stief Desmet, Hans Op de Beeck en Dolores Bouckaert. De Chinese kunstenaar Zhang Kechun slaat de brug tussen deze twee uitgangspunten door vandaag in de geest van de Leieschilders uit de 19e en 20e eeuw de rivier in beeld te brengen.

Flux i.s.m. klara