Locaties Flux

Kunstroute langs de LEIE

Met FLUX laten kunstenaars je volop genieten van de vele facetten van deze wonderlijke waterweg. Curatoren Joost Declercq, Tanguy Eeckhout en Gautier Platteau begeleiden je tijdens de tocht via twee inspirerende invalshoeken: de Leie als slagader van de Belgische kunst en de Leie als ontmoetingsplek voor artiesten en vreemde vogels.

Slagader van de Belgische kunst

De tentoonstelling in Broelkaai 6 brengt een evolutie van kunst langs de  Leie van 1860 tot nu: Latemse schilders, realisaties van de Kunstwerkstede De Coene, interventies van  Roger Raveel, archiefbeelden van Kawamata en nog veel meer. Ook hedendaagse kunstenaars zoals Stief Desmet, Hans Op de Beeck en Dolores Bouckaert & Bernard Van Eeghem zijn er te gast.

Mr. Make-Do

Mr. Make-Do tovert de Noordelijke Broeltoren om tot een presentatieruimte voor video, installaties en performance. Met werk van o.a. Ria Pacquee, Floris Vanhoof & Lieven Martens Moana en Bart Van Dijck.  Kunstenaars, performers, muzikanten en ontwerpers benadrukken allemaal  het interdisciplinaire karakter van hun oeuvre.

Rhizome

Them Sculptures van Tom Dekyvere weeft kleurrijke touwen uit vlas tot een geometrische structuur die perfect past binnen de organische flow van de Collegebrug. Overdag communiceert de imposante installatie via schaduw en reflectie. Ze laadt zichzelf als het ware op om bij zonsondergang te transformeren in een gloeiende massa.

Velodroom

Elke & Bruno bouwen een parcours in de vorm van het Buda-eiland. Het kan gebruikt worden als velodroom, maar ook als wandelpad en catwalk. Het hart van de wijk Overleie wordt dé centrale plek voor samenwerken, ontmoeten en ontspannen.

Peter De cupere

Voor Texture realiseert Peter De Cupere “het parfum van de Leie”, een unieke installatie gebaseerd op de geur van het roten van vlas. Kom kijken én ruiken. Prikkel je eigen reukzin en snuif een vleugje nostalgie naar vervlogen geuren op.

Zhang Kechun

In de geest van de Leieschilders brengt de Chinese fotograaf Zhang Kechun de ‘Yellow River’ in beeld. De fotoreeks toont het landschap dat door overstromingen, vervuiling en vernieling wordt geplaagd. Begeesterende beelden van de confrontatie tussen natuur en cultuur, tussen de mens en de stromende massa water die zijn leven bepaalt.

Filip Dujardin

Filip Dujardin deelt de openbare ruimte op in open en intiemere plekken. Hij bouwt muren, nissen en kamers langs de Leieboorden, een echo van het typische Belgische architectuurlandschap. Door een architecturaal spel met de kamers   vestigt hij de aandacht op de Collegetoren, die in 2016 uit het stadsbeeld verdwijnt.

We Became Aware

Vormgeversduo We Became Aware ontwerpt een vlag van extra groot formaat, gebaseerd op de vormen en kleuren van seinvlaggen. De vlag creëert een nieuwe betekenis voor schepen, voorbijgangers en inwoners van de stad. Zo markeren ze één van de mooiste plekken van het Buda-eiland.