Onderwijs en kinderopvang

Onderwijs

De ministers van Onderwijs hebben in samenwerking met de experts van de GEES een systeem met kleurcodes opgesteld dat aangeeft hoe de scholen zich moet organiseren op basis van de gezondheidssituatie.

Het plan houdt concreet rekening met verschillende ‘pandemieniveaus’, met meer of minder verspreiding van het coronavirus. Aan elk niveau zijn concrete maatregelen gekoppeld over onder meer het aantal leerlingen dat tegelijk op school zit, het aantal dagen op school, afstandsonderwijs, groepsactiviteiten, speelplaatsregels, mondmaskers, social distancing, verluchting, extra beschermingsmateriaal, inschrijvingen, stages, examens, ...

Basisonderwijs

Fase oranje

Secundair onderwijs

Fase oranje

Deeltijds kunstonderwijs

Fase rood

Onder strikte veiligheids- en hygienevoorwaarden kunnen academies bepaalde leeractiviteiten voor leerlingen boven 12 jaar in kleine groepen van maximaal 4 leerlingen organiseren.

Volwassenonderwijs

Fase rood

Hoger onderwijs en universiteiten

Fase rood

Tot eind februari 2021 werkt het hoger onderwijs in fase rood. Er zijn in beperkte mate activiteiten mogelijk op de campus, prioritair voor de eerstejaarsstudenten. Afstandsonderwijs blijft nog steeds de norm voor het hoger onderwijs. Maximaal 10% van de campuscapaciteit mag benut worden. Er wordt heel spaarzaam omgesprongen met contactonderwijs: alleen essentiële zaken zijn mogelijk ter wille van de kwetsbare studenten die hier echt nood aan hebben en in de hoop om studieduurverlenging te vermijden. Universiteiten en hogescholen kunnen er bovendien nog altijd voor kiezen om zelf strenger te zijn. 

Volgende verduidelijkingen werden aangebracht:

  • Campusactiviteiten zijn in zeer beperkte mate mogelijk. Zo kan het hoger onderwijs essentiële practica en campusmomenten organiseren.
  • Universiteiten en hogescholen kunnen ook stille studieplekken openstellen voor studenten die daar nood aan hebben.
  • De examens kunnen doorgaan volgens dezelfde richtlijnen die van toepassing waren tijdens de examenperiode in juni.

Meer info op de website van Onderwijs Vlaanderen

Kinderopvang

De ministers van Welzijn hebben in samenwerking met de experts van de GEES en het agentschap Opgroeien een systeem met kleurcodes opgesteld dat aangeeft hoe de kinderopvang zich moet organiseren op basis van de gezondheidssituatie. Alle kinderen zijn in elk scenario welkom in de kinderopvang, behalve kinderen die ziek zijn of die in verplichte thuisisolatie moeten. 

Het plan houdt concreet rekening met verschillende ‘pandemieniveaus’, met meer of minder verspreiding van het coronavirus. 

  • In niveau geel is het risico laag.
  • In niveau oranje is het risico matig .
  • In niveau rood is het risico hoog. 

Sommige opvanginitiatieven kampen momenteel met personeelsgebrek door ziekte en thuisquarantaine. In dit geval zal de opvang keuzes maken wie gebruik kan maken van de opvang. 

Sinds 2 november ’20 geldt voor de kinderopvang code rood. 
Antwoorden op de meest gestelde vragen