Een mondmasker dragen is niet overal verplicht. De basisregel is afstand houden. 
MAAR op drukbezochte plaatsen waar de veiligheidsafstand niet kan worden gerespecteerd en op specifieke overdekte plaatsen, zoals op het openbaar vervoer, in winkels of bioscopen, is een mondmasker wel verplicht, ongeacht het aantal mensen.  Het is bovendien verplicht om op alle publiek toegankelijke plaatsen in open lucht een mondmasker of alternatief in stof op zak te hebben.
De Stad Kortrijk besliste om de mondmaskerplicht toch nog te behouden op een aantal specifieke plaatsen.

Plaatsen waar een mondmasker dragen wel verplicht is

  • Op markten (incl. brocante en rommelmarkten en kermissen), aangezien dit drukke plaatsen zijn waar de afstand van 1,5 meter niet steeds kan gegarandeerd worden.
  • Op grote evenementen in open lucht (bv. Depart XXL).
  • In openbare gebouwen. 
    Je moet dus steeds een mondmasker dragen in het stadhuis of andere openbare gebouwen van de stad (bibliotheek, musea, schouwburg, recyclageparken, ...). Er is wel een versoepeling van de mondmaskerplicht bij plechtigheden (huwelijk, jubilea) in de trouwzaal van het stadhuis. Zodra je neerzit in de trouwzaal mag het mondmasker af tijdens de plechtigheid. Wie rondloopt (fotograaf, receptiepersoneel, ...), is wel nog steeds verplicht om een mondmasker te dragen. Na elke plechtigheid worden alle stoelen, banken, plexiglas en tafel telkens ontsmet. 
  • In de hal van het stadhuis 

Veelgestelde vragen