Het dragen van een mondmasker en het respecteren van veilige afstand van anderhalve meter blijven belangrijke instrumenten om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Daarom blijft het dragen van een mondmasker verplicht in een hele reeks situaties, onder meer op het openbaar vervoer en in de stations, in winkels en winkelcentra, bij verplaatsingen in horecazaken, in conferentiezalen, handelsbeurzen, auditoria, gebouwen van de eredienst, gerechtsgebouwen, bibliotheken en tijdens betogingen. Ook in de zorgsectoren zoals de Woonzorgcentra, serviceflats, dagverzorgingscentra blijft het dragen van een mondmasker voor personeel en bezoekers verplicht.

Het stadspersoneel en de bezoekers van de openbare gebouwen zijn niet meer verplicht zijn om een mondmasker te dragen als men een veilige afstand kan respecteren. Uitzondering hierop is de openbare bibliotheek. Daar is het dragen van een mondmasker nog steeds wettelijk verplicht. Kom je ergens toch te dicht op elkaar te staan dan dien je nog steeds een mondmasker dragen. Voel je je nog steeds veiliger mét een mondmasker, dan mag je dit ook blijven dragen.

Daarmee gelden in Kortrijk enkel nog de federale mondmaskerregels.

Veelgestelde vragen