Wanneer moet je je laten testen?

Onderaan vind je een handige diagram.

Ik heb symptomen van corona. Wat moet ik doen?

De algemene regel blijft: iedereen met klachten aan de luchtwegen blijft thuis en neemt telefonisch contact op met de huisarts. Ga niet in de wachtzaal zitten.

Milde symptomen?

De huisarts zal je allerlei vragen stellen en dan telefonisch een eerste diagnose stellen. Hoe erg is je hoest, hoe voel je je? Heb je koorts? Zo ja, hoe hoog?
De huisarts zal dan bepalen of er een test moet worden afgenomen.

Zwaardere symptomen?

Wie ernstigere symptomen vertoont (zoals hoge koorts, ademhalings­problemen of een drukkend gevoel op de borst), kan door de huisarts doorgestuurd worden naar de spoeddienst of naar een triagepunt.

Momenteel is er ook in Kortrijk al een tijdelijk triagecentrum opgericht, met de bedoeling om ziekenhuizen en spoeddiensten te ontlasten. In zo'n triagecentrum kunnen patiënten verder klinisch onderzocht worden. Als het nodig is, kunnen ze dan doorgestuurd worden naar het ziekenhuis.

Het heeft in ieder geval geen zin om zonder doorverwijzing van een huisarts naar zo'n centrum of naar de spoed te stappen.

De huisartsen vragen ook nadrukkelijk om enkel naar de huisarts te bellen als je symptomen hebt. Voor alle andere vragen kan je tussen 8 en 20 uur terecht op de infolijn 0800 14 689, of doorlopend via de website info-coronavirus.be.

Waar vind ik meer informatie over het coronavirus?

Het is belangrijk dat mensen met informatieve vragen rond het coronavirus contact opnemen met het nummer van het Agentschap Zorg en Gezondheid: 0800 14 689 of via de website https://www.info-coronavirus.be/nl/.

Heb je een vraag met betrekking tot maatregelen in Kortrijk, dan kan je contact opnemen met het gratis nummer 1777.