Cultuur, sport en vrije tijd

Cultuur

De Kortrijkse musea Texture en 1302 zijn open. De bezoekers moeten zich wel aan de nodige veiligheidsmaatregelen houden (mondmasker dragen vanaf 12 jaar, afstand houden, handen ontsmetten, ...). Boek vooraf jouw ticket online. 

De centrale bibliotheek en de buurtbibliotheken zijn opnieuw overgeschakeld naar een quasi normale werking, de centrale bib is dan ook weer open in de voormiddag (nooit op dinsdag). Iedereen vanaf 12 jaar moet wel verplicht een mondmasker dragen. Handen ontsmetten en veiligheidsafstand van 1,5 meter bewaren zijn ook noodzakelijk.

Klik hier voor meer info over de huidige werking van de bib

De toeristische dienst is opnieuw open. De Schouwburg, theaters en bioscopen zijn open, maar er gelden strikte veiligheidsmaatregelen (mondmasker vanaf 12 jaar, handen ontsmetten, afstand houden). 

De ticketdienst UiT in Kortrijk is niet open. Ondertussen worden de talrijke mails met vragen tot terugbetaling verwerkt. De dienst is voorlopig enkel telefonisch bereikbaar op 056 23 98 55.

Sport

Wie sport (lopen, fietsen, balsporten, skaten, steppen, ...) moet geen mondmasker dragen. 

Sportclubs mogen weer in hun vertrouwde sportaccommodatie sporten. Alle sporten zijn weer toegelaten met contact als ze in georganiseerd verband plaatsvinden, in een groep van max. 50 personen en er steeds een meerderjarig verantwoordelijke aanwezig is. Handen wassen voor en na en het gemeenschappelijk materiaal steeds schoonmaken is essentieel. Veiligheidsprotocollen worden nog steeds gevolgd. 

Sportclubs dienen wel contact op te nemen met de beheerder van het sportcentrum om hun trainingsuren opnieuw aan te vragen vooraleer hun werking terug op te starten.

Kleedkamers worden ter beschikking gesteld maar onder het principe van social distancing zodat ook hier aantallen beperkt zijn. Douches in de kleedkamers zijn niet beschikbaar.

Zwemmen in de overdekte zwembaden is vanaf 1 juli toegelaten onder bepaalde voorwaarden. Zo moet iedereen vanaf 12 jaar een mondmasker dragen bij het binnengaan. Pas in de kleedruimtes mag het mondmasker af.

Sportevenementen mogen indoor 100 en outdoor 200 personen ontvangen vanaf 29 juli. Dat is een halvering.

Let op: wie een sportles volgt, zal zich moeten registreren bij het binnenkomen. Dat gebeurt in het kader van contact tracing.

Sport Kortrijk

De activiteiten onder begeleiding starten weer op.  Voor aerobic in Lagae en fitness geldt de noodzaak van reserveren. Dat kan via vrijetijd.kortrijk.be via het tabblad ‘op afspraak. 

Voor de slagsporten kan je naast outdoortennis nu ook voor squash, tafeltennis, badminton en indoortennis opnieuw reserveren, weliswaar nog beperkt (zie vrijetijd.kortrijk.be). Opgelet: Squash,tafeltennis, badminton en tennis kan enkel met mensen binnen hetzelfde gezin of met mensen met wie er nauwer contact is, d.w.z. de uitgebreide bubbel.

Klik hier voor meer info over sporten in Kortrijk

Vrije tijd

Jeugdbewegingen mogen deze zomer op kamp gaan, maar onder bepaalde voorwaarden. Ook de speelpleinwerking mag deze zomervakantie georganiseerd worden. Voor zowel zomerkampen als speelpleinwerkingen geldt dat er in bubbels van maximaal 50 personen wordt gewerkt.

Alle speellocaties in Kortrijk en deelgemeenten zijn open. Kinderen kunnen opnieuw spelen in parken, op speelpleinen, ravotspots en trapveldjes, in een speelstraat en - mits de geldende voorwaarde van max. 20 personen - op speelvelden. Ouders moeten de afstandsregel van 1,5 meter respecteren. Ook speeldomein de Warande opent opnieuw de deuren voor het brede publiek, dit tot 1 juli. Dan starten de zomerkampen.

De jeugdhuizen gingen op 8 juni ook opnieuw open, mits heel wat maatregelen, zoals werken op reservatie, enkel bediening aan tafel, zoveel mogelijk cash geld vermijden, enz.

In Tranzit startten de bandrepetities en dansrepetities terug op.