Corona updates Conservatorium

25/05/2021

Sinds 25 mei zijn er enkele versoepelingen voor de zogeheten statische activiteiten in het DKO. Dit soort lessen kan opnieuw fysiek doorgaan in de klas. De leerlingen moeten daarbij altijd anderhalve meter afstand kunnen houden.

Voor onze school betekent dit dat de volgende lessen opnieuw ter plaatse doorgaan:

 • Groepsmusiceren strijkers, gitaar en accordeon (Afhankelijk van de grootte van de klas zal de groep mogelijks gesplitst moeten worden. De leerkracht brengt de leerlingen daarvan op de hoogte.)
 • Muziekcultuur
 • Compositie, arrangeren en analyse
 • Schrijven

Voor de overige lessen verandert er niets. Ook de lessen MCV3 voor zowel jongeren als volwassenen blijven online doorgaan.

Nog sinds gisteren is er bij de openbare toonmomenten telkens één ouder/familielid per leerling toegelaten in de zaal. De ouder/familielid is enkel aanwezig tijdens het optreden van de leerling. Voor de openbare toonmomenten woord is een mondmasker op het podium bovendien niet langer verplicht.

 


 

19/04/2021

In het derde trimester voorlopig er eigenlijk niets. De coronaregels blijven dezelfde als voor de paasvakantie. Een korte samenvatting:

Onder 12 jaar

 • Groepen beperkt tot maximaal 10 leerlingen.
 • Mondmaskers zijn verplicht voor alle lessen met zang, dus ook MCV2 en Opmaatjes.
 • Voor alle leerlingen 2.3 en 2.4 in de drie domeinen zijn mondmaskers altijd verplicht.

Boven 12 jaar

 • 1-op-1 onderwijs is de regel.
 • De uitzonderingen voor groepen tot maximaal 4 personen blijven gelden zoals voor de vakantie.

Lessen die voor de vakantie online doorgingen, blijven ook na de vakantie online doorlopen.

Na de paasvakantie is het tijd voor de tweede reeks toonmomentenPubliek is nog altijd niet toegelaten. Ouders en andere familieleden kunnen hun oogappels dus niet live aan het werk zien. Ook medeleerlingen zijn niet toegelaten. Leerlingen gaan 1 voor 1 naar binnen. Naast de leerling zullen ook nog de leerkracht en een extern jurylid aanwezig zijn.

Het toonmoment Jong Talent Muziek op 24 april in de Schouwburg gaat wel door zoals gepland. Hierbij zijn de leerlingen Jong Talent, hun leerkrachten en de externe juryleden aanwezig. In de Schouwburgzaal volgen we de maatregelen zoals die gelden in de brede cultuursector. Publiek is die dag daarom helaas nog niet toegestaan.

 


 

29/01/2021

Het recente overleg tussen de ministers van Jeugd, Sport en Onderwijs leidde tot nieuwe maatregelen voor kinderen jonger dan 12 jaar in het deeltijds kunstonderwijs. Vanaf maandag 1 februari mogen zij maximaal met 10 leerlingen per groep de lessen volgen. Voor +12-jarigen verandert er niets.

Daarnaast werd op advies van de virologen beslist om de buitenschoolse activiteiten van kinderen te beperken. In het ministerieel besluit van vrijdag 29 januari staat duidelijk dat de combinatie van deeltijds kunstonderwijs met andere buitenschoolse activiteiten mogelijk is. Leerlingen kunnen naast het DKO nog één andere hobby uitoefenen en hoeven hun lessen in het Conservatorium en/of de Academie dus niet te laten vallen.

Het DKO wordt bovendien als één geheel gezien. Het is belangrijk dat onze leerlingen de kans krijgen om binnen alle domeinen verder te evolueren. Lessen combineren tussen de verschillende domeinen muziek, woord, dans en beeldende kunsten is dan ook toegestaan door de overheid. Kinderen mogen dus zowel naar het Conservatorium als naar de Academie.

Hieronder vind je de wijzigingen voor de verschillende domeinen.

MUZIEK
 • De klassen van de Opmaatjes die meer dan 10 leerlingen hebben, worden in twee groepen gesplitst. De leerlingen hebben afwisselend één week les en één week geen les.
 • Ook de klassen MCV2 jongeren die meer dan 10 leerlingen hebben, worden in twee groepen gesplitst. Deze leerlingen hebben iedere week les, maar slechts 1 uur in plaats van 2 uur. 
WOORD
 • Hier wijzigt niets, de groepen voor -12-jarigen waren reeds beperkt tot 10 leerlingen.
DANS
 • De klassen van de Springveertjes en Dansatelier met meer dan 10 leerlingen zijn, worden gesplitst in twee groepen. Deze groepen hebben afwisselend één week les en één week geen les.

De leerkrachten brengen de leerlingen op de hoogte van de indelingen van de groepen.

 


 

04/01/2021

De lessen in het DKO blijven verder gaan in code rood, met dezelfde maatregelen als tijdens het eerste trimester.

 
Algemene uitgangspunten
 • We proberen zoveel mogelijk live lessen in te plannen, maar houden wel rekening met de veiligheid en de huidige besmettingscijfers.
 • Voor zoveel mogelijk vakken die niet meer live kunnen, is er een online alternatief  waarbij op een haalbare en efficiënte manier leerwinst wordt geboekt.
 • We zorgen voor een goede balans tussen leerwinst en haalbaarheid in combinatie met de dagschool.
 
Mondmaskerplicht

Voor alle leerlingen boven 12 jaar blijven mondmaskers verplicht. Vanaf 16 november is een mondmasker ook verplicht tijdens álle lessen met zang, ook voor -12-jarigen. We denken dan aan de zanglessen, MCV2 voor jongeren en de Opmaatjes. Voor alle andere lessen is het mondmasker niet verplicht voor leerlingen onder 12 jaar.

 
Impact per domein

Hieronder kan je per domein nalezen welke gevolgen Code Rood heeft voor de lessen die jij of je kind volgt. 

Voor alle 1 op 1 lesmomenten of opsplitsingen van groepen die op school les krijgen, maken de vakleerkrachten de indeling. De leerkrachten communiceren deze indeling rechtstreeks met de leerlingen. Leerlingen die omwille van praktische redenen niet exact op het juiste tijdstip van hun tijdslot kunnen komen, hebben de mogelijkheid om te wachten in de gang, inkomhal, foyer of op de overloop tussen de verdiepingen in het hoofdgebouw.

Voor de groepslessen die online gegeven worden, voorziet Stad Kortrijk voor de leerkrachten Microsoft Teams accounts. Via dit platform kan onder meer in hoge kwaliteit audio gestreamd worden. Leerlingen hoeven niets te installeren om de lessen te volgen. De leerkracht zal een uitnodiging sturen via mail. Nadat je op de bijgevoegde link klikt, kan je alles gewoon volgen in je browser.

Muziek

Woord

Dans