In de voetsporen van Toots

Gepubliceerd op Maandag 25 oktober 2021

Deelnemers / Participants / Contestants

Wil je deelnemen aan de wedstrijd? Klik op onderstaande link en volg de instructies.

Voulez-vous participer au concours? Cliquez le lien au dessous et suivez les instructions .

Do you want to participate in the contest? Click on the link below and follow the instructions.

Deelnemen / Participer / Participate

In de voetsporen van Toots

Nationale wedstrijd voor jonge muzikanten

Toots Thielemans is één van dé iconen uit de Belgische muziekgeschiedenis. Op 29 april 2022 zou hij 100 jaar geworden zijn en dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Conservatorium Kortrijk organiseert in samenwerking met The Legacy of Toots Thielemans en SABAM for Culture een wedstrijd voor de jongste generatie muzikanten. Zij laten zich inspireren tot een eigen cover, een eigen interpretatie of een eigen nummer gebaseerd of geïnspireerd door de muziek, stijl of persoon Toots Thielemans. Een internationale jury met toppers uit de jazzwereld buigt zich over de inzendingen en selecteert tien finalisten voor twee concerten in het najaar.

We kennen allemaal zijn naam en we kennen ook allemaal zijn muziek. Verschillende generaties groeiden op met de muziek van Toots Thielemans, al beseffen we dat laatste vaak niet. Zijn succesvolste compositie is Bluesette uit 1962, maar misschien nog bekender in de oren klinken de begintunes van tv-series Witse en Baantjer, van films als Midnight Cowboy en Turks Fruit, of van Sesamstraat.

Veelzijdig muzikant

“Het beeld dat de meeste mensen van Toots Thielemans hebben, is dat met de mondharmonica. Nochtans was Toots veel meer dan dat. Als gitarist werkte hij vanaf de jaren 50 samen met alle groten der aarde in de jazz- en popwereld: Benny Goodman, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Herbie Hancock, Stevie Wonder, Billy Joel, Paul Simon en ga zo maar door. Hij was ook een begenadigd fluiter. Als simpele jongen afkomstig uit de Brusselse Marollen, inspireerde hij zo verschillende generaties binnen- én buitenlandse muzikanten.” (Veerle van de Poel, Managing Director Private Stichting "Toots Thielemans")

Wedstrijd voor jongeren

Ook vandaag nog duikt de muziek van Toots vaak op in het repertoire van jazzmuzikanten en jazzopleidingen. Naar aanleiding van zijn 100e verjaardag dagen Conservatorium Kortrijk, vzw The Legacy of Toots Thielemans en SABAM for Culture jongeren over heel België uit om met de muziek van Toots Thielemans aan de slag te gaan. De wedstrijd bestaat uit twee categorieën. De ene richt zich tot leerlingen in het deeltijds kunstonderwijs. De andere tot studenten kunsthumaniora en hoger muziekonderwijs. Via de website van Conservatorium Kortrijk krijgen ze toegang tot een inspiratiebundel met partituren en fragmenten van Toots. Vervolgens maken ze een opname met geluid én beeld en zenden die in vóór 27 juni 2022. Vertolk een song van Toots of laat je inspireren door de jubilaris en schrijf je eigen nummer. Solo, met je klasgenoten of met je band, het maakt niet uit.

Wereldberoemde juryleden

Alle inzendingen zullen beoordeeld worden door een internationale jury met daarin toppers uit de jazzwereld. In eigen land konden we alvast componist en jazztrompettist Bert Joris strikken. Maar ook de Amerikaanse jazzpianist Kenny Werner, die zelf nog met Toots samenwerkte, staat op de jurylijst. De tien best beoordeelde artiesten of bands beleven in het najaar een apotheose met concerten in Kortrijk én Brussel of Antwerpen. Dit is met andere woorden een uitgelezen kans voor alle ambitieuze jonge muzikanten.

Kortrijk muziekstad

“Conservatorium Kortrijk is verheugd om deze wedstrijd samen met vzw The Legacy of Toots Thielemans te mogen begeleiden. Onze school heeft zelf een JPR-afdeling, dat staat voor Jazz, Pop, Rock. We hopen dat zoveel mogelijk van onze eigen leerlingen zullen deelnemen aan de wedstrijd, maar rekenen uiteraard ook op de deelname van muziekscholen van over heel België. Het is een geweldige kans om podiumervaring op te doen.” (Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium Kortrijk)

“Toots zal natuurlijk altijd vereenzelvigd blijven met zijn geboortestad Brussel, maar ook Kortrijk is een muziekstad. Ook hier kan je elke week nationale en internationale topartiesten bewonderen in onze fantastische zalen zoals de Schouwburgzaal of de Concertstudio. En dan hebben we het nog niet over muziekfestivals zoals Sonic City, Jazz Cats en Festival Kortrijk. Dit is de ideale kans om muzikaal talent in Kortrijk en heel België in de spotlights te plaatsen.” (Kelly Detavernier, schepen van onderwijs)