Corona - veilig bibbezoek

update 25/3
De centrale bibliotheek en de buurtbibliotheken zijn open. Het aantal bezoekers en zitplaatsen is beperkt. Blijf niet langer dan nodig in de bib, zo krijgt iedereen de kans om langs te komen. Kom je niet alleen, blijf dan ook in de bibliotheek samen met je bubbel . Bij drukke momenten kan aan gezinnen gevraagd worden om maar met 1 volwassen + 1 kind binnen te komen.

In de centrale bib zijn de kranten en tijdschriften ter beschikking, de gamehoek is offline, er is geen speelzone voor de kleintjes en het gebruik van een publiekscomputer is beperkt tot maximum één uur per dag. De toiletten op het gelijkvloers zijn gesloten. Koffie drinken in 't Salon is op aangeven van het ministerie van Volksgezondheid niet toegestaan.   

De gezondheid en veiligheid van de bezoekers en medewerkers van de bibliotheek staan voorop

daarom gelden deze vier  vuistregels:

  1. Bij het binnen- en buitengaan de handen ontsmetten.
  2. Tijdens je bezoek is het correct dragen van een mondmasker  verplicht vanaf 12 jaar. Het mondmasker bedekt de mond en de neus. 
  3. Je respecteer de afstand van 1,5 meter tussen jezelf en de andere bezoekers of medewerkers.
  4. Bij het binnenkomen neemt  je verplicht een winkelmandje. Kinderen die vergezeld zijn van een volwassene moeten zelf geen mandje nemen zolang ze samen blijven.
    Geen mandje meer beschikbaar? Bedankt om even te wachten.

 

ANDERE VEELGESTELDE VRAGEN

(1) Kan ik zelf materialen ontlenen?

Ja, je kan zelf in de centrale bibliotheek en in de buurtbibliotheken materialen kiezen en ontlenen. 

(2) Kan ik ter plaatse de krant lezen?

Ja, in de centrale bibliotheek zijn de dagelijkse kranten beschikbaar in het OLC op de 1e verdieping. Aan de balie van het OLC ontsmet je eerst de handen, daarna kan je de gewenste krant uit het krantenrek halen. 

(3) Kan ik nog komen studeren of werken?

Ja, in de centrale bibliotheek zijn er een beperkte aantal zitplaatsen beschikbaar waar je kan werken/lezen/studeren. 

(4) Kan ik materialen laten klaarzetten/reserveren? 

Ja, materialen reserveren kan via Mijn Bibliotheek. Deze dienstverlening is tijdelijk gratis, met een begrenzing van 3 stuks per abonnement tegelijkertijd. Je kan zowel uitgeleende als aanwezige titels reserveren. We verwittigen je van zodra je ze kan afhalen. 

Gereserveerde materialen uit de collectie van de centrale bib of een buurtbib kan je enkel ophalen op die locatie. Zo kan je een gereserveerde titel uit de collectie van buurtbibliotheek Aalbeke ook enkel daar ophalen. Wil je de verplaatsing niet maken, dan kan je beroep doen op onze pendeldienst.

(5) Kan ik materiaLen terugbrengen? 

Ja, dat kan tijdens de openingsuren in de bibliotheek zelf, buiten de openingsuren gebruik je de inleverbus. Alle buurtbibliotheken en de centrale bib beschikken over een inleverbus waar je ontleende materialen - uitgezonderd e-readers en speelleermateriaal - in kan deponeren. Enkel materialen die je op die locatie ontleende. kan je daar terugbrengen. Een bibliotheekmedeweker verwerkt de inhoud van de inleverbus  tijdens het eerstvolgende uitleenmoment. Materialen die nog in bezit zijn, worden niet door de bib verlengd. 

Kan je omwille van quarantaine het huis niet verlaten om ontleende materialen tijdig terug te brengen? Neem dan telefonisch contact op met de bib op 056 27 75 00. Heb je als leerkracht nog materialen in bezit van een klasontlening? Dan kan je die na afspraak, terugbrengen naar de (buurt)bibliotheek. Neem vooraf contact op met de bib of stuur een mailtje naar bibenschool@kortrijk.be 

(7) Wat met onze bibactiviteiten?

Momenteel gaan enkel de activiteiten voor -12 jarigen door, met respect voor de huidige coronamaatregelen. Voor een actuele stand van zaken kan je terecht op www.kortrijk.be/bibliotheek/activiteiten.

(8) Mijn abonnement is vervallen of vervalt binnenkort, kan ik online het lidgeld betalen

Ja, dat kan via Mijn Bibliotheek. Meer info op Online betalen 

(9) Kan ik online een abonnement aanvragen?

Ja, dat kan via het online inschrijvingsformulier

(10) Bib Kortrijk stapte over naar het Eengemaakte Bibliotheek Systeem. Wat verandert er concreet?

Met een actief abonnement van bib Kortrijk kan je nu ook terecht in 10 andere regio bibliotheken in Zuid-West-Vlaanderen.  Je betaalt jaarlijks slechts 1 keer lidgeld. Bezoek je een ‘nieuwe’ bibliotheek, laat je regio-abonnement daar dan ter plaatse gratis activeren.

Dit zijn de deelnemende regiobibliotheken: AnzegemAvelgemDeerlijkHarelbekeKortrijkKuurneLendeledeMenenWaregemWervikWevelgem en Zwevegem

De uitleentermijn is voor alle materialen 4 weken (behalve sprinters). Je kan éénmaal verlengen (behalve wanneer het item gereserveerd is of een sprinter/e-boek is) voor een periode van 14 dagen. Met een verlenging kan je het ontleende materiaal dus max. 6 weken lenen. Je kan maximum 20 materialen uitlenen over alle locaties heen, er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen boeken en cd’s, dvd’s, … De speciale faciliteiten voor leerkrachten (groepskaart) wijzigen. Wie al een groepskaart had ontving hierover specifieke info per mail.


Heb je een vraag voor de bib?

stuur een mailtje naar bibliotheek@kortrijk.be of bel 056 27 75 00 op weekdagen tijdens 10 en 17 uur


Heb je een vraag over Corona?

via www.kortrijk.be/nieuws/coronavirus vind je alle info