Poëzieweek met weesgedichten

  • Festival

Tijdens de Poëzieweek 2022 prijken in Vlaanderen honderden #weesgedichten op adoptieramen. Ook in Kortrijk kan je al wandelend of fietsend onuitgegeven werk van Christiaan Germonpré en pareltjes van o.a. Siel Verhanneman, Achilles Surinx en Joris Denoo ontdekken.

Met dit gratis initiatief toveren we Kortrijk om tot een echte poëziestad. Vrijwilligers brengen de geadopteerde gedichten aan op de ramen. Wie dat wil kan nog aan de slag met een zelfgeschreven stukje poëzie!

Van donderdag 27 januari tot en met woensdag 2 februari kan je op pad gaan om de gedichten te spotten. Met de gratis izi.TRAVEL app (kies weesgedichten Kortrijk 2022) of de weesgedichtenflyer (verkrijgbaar in de centrale bibliotheek tijdens de poëzieweek) wandel en fiets je van raam naar raam. De app biedt ook info over de dichter en een geluidsfragment.

Weesgedichten is de aftrap van het Memento woordfestival Kortrijk 2022 met als thema ‘thuiskomen’.

#Weesgedichten
Het project ontstond in Utopia Aalst tijdens corona. Door het succes breidt de actie in 2022 uit naar andere Vlaamse steden, waaronder Kortrijk. Honderden geselecteerde gedichten van bekende en nog te ontdekken dichters, van (inter)nationaal en net heel lokaal talent zullen eind januari de ramen sieren en een deel van Vlaanderen omtoveren tot een bewandelbare poëziebundel.

themastand
In de centrale bibliotheek kan je vanaf 10 januari 2022 een kleine expo zien van tien weesgedichten van eigen bodem met onder meer werk van Mattijs Deraedt en Anneleen Van Offel.

De actie #Weesgedichten wordt gedragen door de bibliotheken van Aalst, Brugge, Genk, Hasselt, Kortrijk, Mechelen, Oostende, Turnhout en de Wase bibliotheken. Stijn De Paepe, dichter en rederijker, is peter van de actie.

Wanneer

tot

Locatie

Centrale Bibliotheek Kortrijk
Leiestraat 30
8500 Kortrijk

Links

http://weesgedichten.be

Organisatie

Utopia bibliotheek
Poëzieweek met weesgedichten