De Sint-Mattheuskapel

Sint-Mattheuskapel

De Sint-Mattheuskapel bevindt zich links van Johanna’s plein en vormde letterlijk en figuurlijk het middelpunt in het leven van de Kortrijkse begijnen. Het bezit van een eigen kapel was cruciaal voor het Begijnhof, niet alleen omwille van spirituele redenen. De eerste kapel ontstond in 1284 en hielp bij het bevestigen van de zelfstandigheid van het Begijnhof. In de kapel konden de begijnen hun geloof samen beleven, maar het was ook de plaats waar vergaderingen plaatsvonden. De statuten hingen er uit om de begijnen aan hun plichten te herinneren. Vanaf het einde van de 15de eeuw konden de begijnen er ook begraven worden.

In de 17e en 18e eeuw werd de kapel verschillende keren verbouwd en uitgebreid. Ze dankt haar uitzicht aan deze periode. De kapel was goed uitgerust en beschikte over eeuwenoude ampullen, een ciborie, zilveren kruisen, kazuifelsets, relieken en zilveren kandelaars. Deze erfgoedobjecten bevinden zich nu in het Kortrijkse erfgoeddepot Trezoor.

Tussen 2001 en 2003 werd de kapel volledig gerestaureerd. Ook het orgel boven op het doksaal werd in ere hersteld. Dit orgel dateert van 1678 en is het op een na oudste in zijn soort in Vlaanderen. Het orgelmeubel is versierd in laat-Renaissancestijl.

De kapel staat ter beschikking voor aan de locatie aangepaste evenementen.

Meer informatie

  • Open van dinsdag tot en met zondag, van 10u tot 17u.
  • Gesloten op 1, 2 en 11 november en van 24 december tot en met 2 januari.