Begijnhof in ere hersteld 

De renovatie van het Kortrijkse Begijnhof begon al in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Sinds 2014 stak de stad een tandje bij en nu is het eindelijk zover: het Begijnhof is klaar. En dat wordt gevierd tijdens een feestelijk openingsweekend van 9 tot 11 juli. 

Laatste fase afgerond 

Met de tiende en laatste restauratiefase werd het voorbije jaar vooral de buitenomgeving van het Begijnhof aangepakt: nieuwe straatverlichting, heraanleg van de kasseien, restauratie van de smeedijzeren omheining op het binnenplein en heraanleg van het groen op het binnenplein en de bleekweide. Bewoners en bezoekers kunnen vanaf nu in volledige rust en comfort genieten van deze historische parel. 

Feestelijke opening 

Maar voor de rust terugkeert, zal het Begijnhof nog één keer gonzen van activiteit tijdens het openingsweekend van 9 tot 11 juli. Op vrijdag 9 juli spreekt onder andere Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de genodigden toe. Hierna volgen een concert van pianovirtuoos Jef Neve en tenorsaxofonist Nicolas Kummert, en een receptie op het Sint-Maartenskerkhof. Het spreekt voor zich dat de coronamaatregelen opgevolgd moeten worden. 

Gratis rondleidingen

Tijdens dit feestweekend worden gratis rondleidingen voor Kortrijkzanen en andere bezoekers gegeven. De rondleidingen duren een uur (binnenkort online): een gids neemt je mee door het Begijnhof en vertelt je over de geschiedenis en uiteraard ook over de recente renovatie. Een bewoner of iemand van de vrienden van het Begijnhof getuigt ook over het leven in het Begijnhof en hoe hij/zij de restauratie beleefd heeft. Een unieke en éénmalige ervaring dus. Na de rondleiding krijgt elke deelnemer een publicatie over het Begijnhof.