Breng je stem uit voor de architectuurprijs

Gepubliceerd op Donderdag 22 september 2022

Op 20 oktober wordt de Architectuurprijs Kortrijk 2022 uitgereikt. De vakjury en het publiek kunnen hun favoriet kiezen uit 8 genomineerden. De geselecteerde panden bekijken en stemmen kan op kortrijkarchitectuur.be

Stem hier voor je favoriete pand!

Tentoonstelling

De geselecteerde projecten staan tentoongesteld op de Broelkaai tegenover Broelkaai 6. De tentoonstelling is te bekijken tot en met 20 oktober. Via een QR-code kan je er ineens ook je stem uitbrengen.

Prijsuitreiking en lezing

Op 20 oktober worden de winnaars bekend gemaakt in de Budafabriek. Om 19 uur worden de prijs van de professionele jury (onder leiding van Bram Aerts - Trans Architectuur/Stedenbouw) en de publieksprijs uitgereikt. Iedereen welkom!

Aansluitend om 20 uur kan je de voordracht van Bram Aerts meevolgen over de “productieve stad” in het kader van de lezingenreeks van Archipel (in samenwerking met Leiedal). De lezing is gratis mits reserveren via deze link

Bezoek genomineerde woningen

Op 22 oktober kan je deelnemen aan een fietstocht om de 8 genomineerde projecten te bezoeken. Tussen 14 en 18 uur, kan je om het half uur starten in groepjes van max 6 personen. De plaatsen zijn beperkt, inschrijven is noodzakelijk en kan via deze link.

Architectuurprijs Kortrijk

In totaal zijn er 38 projecten ingestuurd voor de Architectuurprijs Kortrijk. Uit deze inzendingen selecteerde de beoordelingscommissie 8 projecten die zij bijzonder waardevol vindt. Het gaat telkens om bestaande projecten die interessant werden omgevormd of herbouwd.

De Architectuurprijs Kortrijk wil de kwaliteitsvolle bouwprojecten in de stad onder de aandacht brengen. Zowel waardevolle erfgoedpanden die een nieuw leven kregen als kwalitatieve renovatie- en nieuwbouwprojecten komen in aanmerking. Vele Kortrijkse eigenaars hebben recent boeiende architectuurprojecten gerealiseerd in Kortrijk en de deelgemeentes. Ook heel wat erfgoedpanden schitteren na een zorgvuldige restauratie en/of herbestemming terug als nooit tevoren. Er zitten vele pareltjes bij, ze kunnen een voorbeeld vormen voor nieuwe bouwprojecten. Ze laten zien welke eigenaars de durf hebben om kwaliteit te willen en welke architecten daar een goed antwoord op kunnen formuleren.

De Architectuurprijs Kortrijk is een samensmelting van de voorheen uitgereikte prijzen Kortrijk Heritage en Gulden Pand.

Partners

Deze prijs wordt uitgereikt door AK en ABEKO in samenwerking met de stad Kortrijk en gesteund door Rotary Kortrijk, Publius Advocaten, studio nomad, Designregio Kortrijk
Kortrijk Unesco Design Region.

AK (vroeger Kortrijk Heritage) is een organisatie van ondernemende architectuursympathisanten welke zich inzetten voor de gebouwde stad. In het verleden reikten ze drie keer een prijs uit: in 2013, 2016 en 2019. Ze publiceerden twee boeken: 10 Kortrijkse fabriekswoningen en gedurfde stadwoningen in Kortrijk.

ABEKO is de Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk en zet zich sinds 2014 actief in voor het behoud en de herwaardering van waardevol bouwkundig erfgoed in de stad. ABEKO organiseerde in 2019 een Erfgoedprijs onder de naam ‘het Gulden Pand’. Er werd een prijs van de vakjury uitgereikt en een publieksprijs.

architectuurprijs 22 minister liebaertlaan