Zelf online bijleren of op zoek naar meer informatie?

Leerplatformen

Online leren met de bib

Leren waar en wanneer je wil? Dat kan via het online leerplatform van de bib. 

Surf naar het online leerplatform en meld je aan met je Mijn Bibliotheek-account. 

1, 2, 3 digit 

Op dit platform kan je opleidingen volgen op het niveau van beginners, gemiddelde gebruikers of gevorderde gebruikers. Je kan je basisvaardigheden bijschaven (aan de slag gaan met je computer, mailen, het internet, aan de slag gaan met de smartphone of tablet), of je kan leren hoe je een online dienst gebruikt (online bankieren en shoppen, online administratie zoals inloggen op een overheidssite).

Alles wordt stap voor stap zo eenvoudig en praktisch mogelijk uitgelegd. Met behulp van invulvragen, meerkeuze- en andere oefeningen oefen je alles rustig op je eigen tempo in, waar en wanneer jou past. Op het einde krijg je ook een samenvatting die je voor jezelf kan afdrukken of opslaan.

Digi-watte videoreeksen

In deze videoreeks legt Bart Verbeeck verschillende digitale toepassingen uit. Er worden verschillende thema’s besproken: je kan bijleren over chatten en e-mailen, maar ook over het bekijken van je gezondheidsgegevens en nog veel meer! Naast de video's vind je ook per thema verschillende stappenplannen die je verder op weg kunnen helpen.

Online leren via VDAB

Iedereen die dat wilt, kan gratis een online opleiding volgen via VDAB.be. Er worden basiscursussen aangeboden voor Powerpoint, Word, Excel, maar ook erg specifieke opleidingen zoals programmatielogica, webdesign en artificiële intelligentie

Kennisplatformen

Vlaams Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid

Dit kenniscentrum verzamelt informatie en materialen voor professionals en vrijwilligers die inwoners van Vlaanderen en Brussel helpen actief, creatief, kritisch en bewust helpen omgaan met digitale technologie en media en zo iedereen betrekken in de digitale samenleving. 

Databank voor e-inclusie

Deze databank biedt lesmateriaal, handleidingen en goede praktijken aan rond thema's zoals videobellen, veilig online, tablet, social media, smartphone, online werk vinden en bankieren en nog meer.

Je kan het aanbod ook filteren op soort materiaal (lesmateriaal, handleidingen, video's of websites) en op verschillende doelgroepen (volwassenen, mensen in kansarmoede, werkzoekenden).

Medianest: een kennisplatform voor ouders

Op dit platform kan je als ouder terecht met je vragen rond cyberpesten, gamen, privacy, sociale media en meer. Je vindt er voorbeeld ook het spel 'Screentje Dealtje', dat je als ouder samen met je kind kan spelen om zo tot afspraken te komen rond schermtijd. Daarna kan je er een smartphonecontract afdrukken, om de gemaakte afspraken op in te vullen.

Vorming voor leerkrachten rond ICT

Overzicht waarin de West-Vlaamse centra voor volwassenenonderwijs Creo, MIRAS en CVO SVG hun ICT-opleidingen bundelen in een handig overzicht voor alle leerkrachten.

Meer info