Having the time of their life? Existentiële uitdagingen voor jongvolwassenen

  • Lezing of congres
  • Opvoeding

Jongvolwassenen bevinden zich in de spannende overgangsfase tussen adolescentie en volwassen zijn. Stilaan wordt er verwacht dat ze actief richting geven aan hun leven. Deze transitie roept dan ook heel wat fundamentele vragen op. Existentiële thema’s als vrijheid/verantwoordelijkheid, identiteit, komen tot duurzame verbindingen, zingeving, ... staan centraal op deze leeftijd. Maar hoe oriënteer je je in de complexe wereld van vandaag? Als je leefwereld doordrongen is van (sociale) media? Als de economische situatie het moeilijk maakt om het ouderlijk nest te verlaten? Als nieuwe vormen van maakbaarheid (van genderverandering tot botox) je voor ingrijpende keuzes stellen? Als de wereld allerhande existentiële bedreigingen (oorlog, klimaat, covid, economische crisis, structurele ongelijkheden, ...) kent?


In deze leeftijdsfase waarin men wordt geresponsabiliseerd én geacht ‘de tijd van je leven’ te hebben, ervaren heel wat jongvolwassenen overprikkeling, machteloosheid, zinloosheid en eenzaamheid. Psychische klachten (zoals angsten, depressieve gevoelens, verslaving, stress, relationele problemen, isolement, …) zijn vaak gelinkt aan een dieperliggende existentiële malaise. Tegelijk biedt deze leeftijdsfase unieke opportuniteiten en creativiteit.


Psycholoog Trees Depoorter en studentenpsycholoog Samantha Werthen (LUCA) nemen de tijd om stil te staan bij de existentiële thema’s en behoeftes van deze leeftijdsgroep. Dit doen ze aan de hand van concrete voorbeelden en een aantal begrippen uit de existentiële psychotherapie en filosofie. Daarbij reiken ze ook een aantal handvaten aan voor ouders, docenten en alle andere mensen die betrokken zijn bij jongvolwassenen.Docenten


Trees Depoorter (1977) is klinisch psycholoog en filosoof. Ze werkt als cliëntgericht-experiëntiële psychotherapeut en groepstherapeut met (jong)volwassenen in een privé-praktijk in Gent (Kairos) en Brussel (Psygroup). Daarbij specialiseerde ze zich in existentiële psychotherapie. Sinds 2020 is ze voorzitter van de Vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling (VVCEPC).


Samantha Werthen (1974) is klinisch psycholoog. Ze heeft 23 jaar ervaring in het therapeutisch werken met studenten. Ze is momenteel studentenpsycholoog bij LUCA School of Arts en voor KULeuven studenten architectuur in Gent, en heeft een eigen praktijk als cliëntgericht-experiëntieel psychotherapeut. Ze stond ook mee aan de basis bij de oprichting van het OverKophuis in Gent, een inloophuis voor jongeren en jongvolwassenen.

Wanneer

tot

Locatie

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk
Etienne Sabbelaan 53
8500 Kortrijk

Prijs

Basistarief: € 18

Leeftijd

18+

Reservaties

Links

https://puc.kuleuven.be/nl/opleiding/j5no0lj08bgwmp9b
https://puc.kuleuven.be

Organisatie

PUC - KU Leuven Continue
Having the time of their life? Existentiële uitdagingen voor jongvolwassenen