Onument Hoog Kortrijk

Ambassadeur Baertlaan
8500 Kortrijk
België

Onument Hoog Kortrijk

Onument Hoog Kortrijk

Bekijk op Google Maps

Kortrijk kreeg in juni 2021 het eerste Onument voor coronaslachtoffers. Een onument is een cirkelvormig herdenkingsmonument dat stilstaat bij de vele coronaslachtoffers, maar ook bij andere verlieservaringen. 

Bekijk de video

Onumenten 

De naam Onument is bewust gekozen. Het klinkt lichter en luchtiger dan monument. De symbolische beginletter O maakt het een open en uitnodigend woord. Het is bovendien in de drie landstalen uitspreekbaar. Het Onument wordt meer dan een ontmoetingsplek om de vele slachtoffers van corona te herdenken. Het wordt ook een plaats om stil te staan bij alle vormen van verlies.  

Hoog Kortrijk 

Er komen overal in Vlaanderen Onumenten, maar het allereerste was voor Kortrijk, aan de begraafplaats Hoog Kortrijk. Van oudsher heeft de mens open plekken gemaakt in de natuur om zich te beschermen en te verzamelen. Aan het Onument kunnen nu ook momenten, evenementen en rituelen georganiseerd worden. Die kunnen stil of luid, klein of groots, samen of alleen worden beleefd. 

Initiatiefnemers en uitwerking

De Onumenten zijn een idee van Moving Closer, Kunstwerkt en Elke Van Hoof. Het collectief Moving Closer combineert expertise in kunst, zorg en (afscheids)rituelen om projecten te bedenken rond verlies. Kunstwerkt coördineert de uitwerking van het project. De organisatie gelooft in het inzetten van beeldende kunst, zeker op ingrijpende momenten. Elke Van Hoof is klinisch psycholoog en mede-initiatiefnemer. 

Alle Onumenten zijn van de hand van landschapsarchitect Bas Smets. Ze worden telkens op maat van een locatie ontworpen. Smets maakte in het Zoniënwoud ook al het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Brussel. De verschillende Onumenten samen zullen één familie vormen: grotere en kleinere, met een gemeenschappelijk DNA, maar toch elk met hun eigenheid. 

Meer info over de Onumenten in Vlaanderen