150 jaar Conservatorium Kortrijk

Het Kortrijkse Conservatorium viert dit jaar zijn 150-jarig bestaan. Het feestjaar werd op zaterdag 15 februari geopend met een galaconcert in Schouwburg Kortrijk, maar het Conservatorium heeft nog veel meer in petto.

 

Geschiedenis in een notendop

Op 11 oktober 1870 besloot de toenmalige gemeenteraad van Kortrijk om met de steun van de provincie een muziekschool op te richten. Ferdinand van Eeckhout werd als directeur aangesteld. Het lessenaanbod breidde zich stelselmatig uit en in 1940 kreeg de school de naam Conservatorium toegekend. Begin jaren 70 werd de Begijnhofstraat ingeruild voor de huidige locatie. Op vandaag telt het Conservatorium 1995 leerlingen en wordt er lesgegeven in Kortrijk, Aalbeke, Bellegem, Marke, Bissegem, Heule, Gullegem en Avelgem.

 

Galaconcert

In 2020 nemen we je mee in het verhaal van het Conservatorium. We trapten het feestjaar af op 15 februari met de galavoorstelling voor 150 jaar Conservatorium in Schouwburg Kortrijk. Het werd een avond doorspekt met herinneringen en optredens uit alle domeinen, van klein en jong tot groot en iets ouder. Enkele oud-leerlingen van de school waren te gast, onder wie Wouter Vercruysse, Alexander Besant, Jozefien Dumortier en Stefaan Degand. Ook oud-directeur Marc Matthys trad op met zijn jazztrio.

 

Expo en slotevent

Normaal zou vanaf 15 mei in de benedenhal van het Muziekcentrum Track een expositie van start gaan. Je zou er meer te weten komen over het rijkgevulde verleden en heden van het Conservatorium aan de hand van feiten, anekdotes, video-projectie en een Wall of Fame. Door de coronacrisis wordt die evenwel uitgesteld naar volgend schooljaar. Als alles goed gaat sluit een tweedaagse podiumkunstenmarathon in evenementenhal Depart op het Nelson Mandelaplein op 21 en 22 november het feestjaar van Conservatorium Kortrijk af.