Gedeeltelijke afschaffing voetweg 65

Met het oog op de realisatie van een bufferbekken op Walle schaft de stad een deel van voetweg 65 af tussen Walle, Wolvendreef en Condédreef. Het bufferbekken is nodig om water op te slaan bij hevige regenval en beperkt zo het risico op overstromingen in het centrum van Kortrijk.

Voetweg 65 raakte sinds de aanleg van de E17 in onbruik. De delen die officieel geschrapt worden, zijn al decennia niet meer in gebruik als verbinding tussen Walle, Condédreef en Wolvendreef. De officiële afschaffing van de voetweg moet de aanleg van het bufferbekken mogelijk maken.

Op het terrein wordt er niets geschrapt. In de praktijk zijn de delen van de voetweg die afgeschaft worden, niet meer in gebruik. De situatie zoals die nu al is, wordt door de afschaffing geregulariseerd.

Beslissing

De gemeenteraad van Kortrijk nam op 1 juli 2019 een definitieve beslissing over de gedeeltelijke afschaffing van voetweg 65. Tijdens het eerder georganiseerde openbaar onderzoek ontving de stad geen reacties.

De deputatie van de provincie West-Vlaanderen keurde op 17 oktober 2019 het voorstel van de gemeenteraad goed.

Documenten

Achtergrondinfo

In kader van de afkoppeling van het pompstation ter hoogte van de E17 en de afkoppeling van de Klakkaertsbeek (= scheiding van regen- en afvalwater) maakten we in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer en de provincie West-Vlaanderen een studie op voor de aanleg van een bufferbekken en een persleiding van het pompstation naar het bufferbekken. Het doel van het bufferbekken is het vertraagd afvoeren en tijdelijk bergen van regenwater om te vermijden dat de Grote Wallebeek overbelast wordt en wateroverlast in het centrum van Kortrijk veroorzaakt. Uit onderzoek bleek dat het laaggelegen, natte grasland binnen de noordkant van ‘het EI’  optimaal is als locatie voor het bufferbekken. Het inpassen van het bufferbekken in deze open ruimte bestendigt de locatie als groene afstandsbuffer tegenover het verkeer van ‘het EI’. De plek is ook interessant als graaszone voor het PTI. De aanpalende Wallehoeve kan gebruikt worden als stalling voor de grazers en als lesruimte.

Stad Kortrijk maakte het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Grote Wallebeek’ op om o.a. het bufferbekken te kunnen uitvoeren. Dit RUP werd op 8 oktober 2018 door de gemeenteraad definitief goedgekeurd.

Met het oog op de realisatie van het bufferbekken gingen we na welke voet- en buurtwegen nog een functie hebben. We stelden vast dat delen van voetweg 65 in onbruik raakten bij de aanleg van de E17. Op de locatie waar het bufferbekken wordt aangelegd, is de voetweg opgebroken maar nog niet formeel afgeschaft. Het af te schaffen gedeelte van voetweg 65 zorgt al enkele decennia niet meer voor een verbinding tussen Walle, Wolvendreef en Condédreef. De afschaffing regulariseert de huidige situatie en maakt de aanleg van het bufferbekken mogelijk.

Officiële regelgeving over de buurtwegen

Contact

Meer uitleg over de geplande aanpassing krijg je via nicolas.provoost@kortrijk.be of tel. 056 27 84 00.

Bufferbekken voor binnengebied van het Ei
Op de verkeerswisselaar Kortrijk-Zuid, beter bekend als 'het Ei', ligt een gebied bestaande uit woningen, weides en open ruimte. De stad wil de bestemming van dat gebied wijzigen om de aanleg van een bufferbekken mogelijk te maken.
voetweg 65