Nieuws - meest recent

Op maandag 9 januari 2017 heeft men om 15.45 uur tijdens grondwerken op de vroegere CM-site (aan de Veemarkt, op de hoek van de Wijngaardstraat en de Sint-Janslaan) een oude vliegtuigbom aangetroffen.
De aannemer heeft onmiddellijk de hulpdiensten verwittigd, waarna de politie de ontmijningsdienst DOVO heeft gecontacteerd.

Op uitdrukkelijke vraag van de stad voert Stadsbader de 11.000 ton aarde van de werf op Campus Kortrijk Weide af via binnenvaart: ruim 450 transporten met vrachtwagens worden vervangen door 10 transporten per boot. De stad wil hiermee werftransporten in het centrum vermijden en zijn eigen ecologische voetafdruk verkleinen. De eerste transporten zijn voorzien rond maart 2017.

Uit “Kortrijk Spreekt” blijkt dat de Kortrijkzanen veel belang hechten aan de snelheidslimieten en de handhaving ervan in zijn of haar straat. In de loop van december 2016 en januari 2017 voert de stad in de wijken Pius X; 3 Hofsteden en achterkant station een Zone 30 in.

Acht jaar geleden kocht de stad 6 verkeersanalysetoestellen. Ondertussen zijn ze aan vernieuwing toe. De stad koopt 6 nieuwe toestellen en gunde in het college van 28 november de opdracht aan de firma Krycer uit Ternat (€ 21.925,20 BTW incl.). De nieuwe radars leveren de digitale resultaten van de metingen eenvoudiger aan. Zo kunnen de gegevens sneller verwerkt worden.

Van echt winterweer is er gelukkig nog geen sprake. Toch rukten de Kortrijkse strooiploegen deze week al een keertje uit. De ochtendkoude (weertype geel) geeft kans op rijm- of ijzelplekken. De stad strooit bij dit weertype vanaf 5 uur 's morgens de locaties die door hun oriëntatie gladheidsgevoelig zijn. Dit zijn zowel gevaarlijke plekken op fietswegen of gewone wegen. De medewerkers van de stad blijven vanaf nu tot eind maart van permanentie voor de "gladheidsbestrijding". Er is momenteel 45 ton zout in voorraad.

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 26 september om nog dit najaar de as Wolvendreef /Wolvenstraat in te richten als fietsstraat. Dit voorstel wordt in oktober voorgelegd aan de gemeenteraad. Deze straten zijn hier zeer geschikt voor omdat ze in het verlengde liggen van het Bruyningpad (een fietsweg), ze veel fietsers ontvangen (337 per dag of 31,12% ten opzichte van het totaal aantal voertuigen) en de gemiddelde snelheid van de auto’s voldoende laag ligt (27,49km/u) om gemengd verkeer toe te staan.

5 reacties

Stad Kortrijk en OCMW Kortrijk ontvingen klachten van de school, ouders en omgeving, over het werfverkeer in de buurt van de schoolomgeving Bellegemkerkdreef. Dit terwijl er vorige week een charter werftransport afgesloten werd. Het werkverkeer blijkt afkomstig te zijn van Eandis. Stad neemt maatregelen.

Momenteel is de Kennedylaan al afgesloten vanaf de Marionetten tot aan de Munkendoornstraat (AZ Groeninge is bereikbaar). Bijkomend zal van 7 tot 30 september (niet op 5 september zoals eerder meegedeeld) ook het deel van de Kennedylaan tussen de Munkendoornstraat en rotonde Beneluxlaan-Ei (thv Kinepolis) afgesloten zijn in één rijrichting (kant Kennedypark). Tussen 17u en 6u wordt één rijstrook wordt opengesteld.

Momenteel is er een grote bouwactiviteit in de stad. Dat is merkbaar aan de vele werven. In de binnenstad alleen al zijn hiervoor meer dan 80 vergunningen verleend. Dit heeft een impact op de mobiliteit en de verkeersveiligheid. De stad wil daarom goede afspraken maken met de bouwsector. Hierover zijn constructieve onderhandelingen gevoerd met de Confederatie Bouw, de Bouwunie en tal van aannemers.

De werken in de Gullegemsesteenweg hebben vertraging door een onderspoeling van de rijweg. De straat wordt weer opengesteld op 31 augustus.